Nikita Hruščov, sovjetski premijer, naložio je u julu 1961. godine prozivodnju "Car bombe", najjačeg nuklearnog oružja ikada viđenog. Zvaničnik SSSR-a zahtevao je da ona bude jačina od 100 megatona TNT-a, međutim, zbog prevelike opasnosti od potencijalnog zračenja i širenja radijacije širom sveta, njena snaga je umanjena za duplo, te je iznosila jačinu od 50 megatona.

Testiranje "Car bombe", kodnog imena "Ivan" (nazvane po svom konstruktoru), počelo je 30. oktobra 1961. godine. Bomba je bila teška 27 tona, dugačka 8 metara i obimom od 2 metra. Zbog njenih enormnih dimenzija, najveći bombarder tog vremena nije imao mogućnost da je preveze, te su na njemu rađene korekcije kako bi taj zadatak i ispunio. Bomba je bačena sa visine od oko 11, a detonirana na 4 kilometara iznad zemlje.

Na nju bio je zakačen i padobran, kako bi posada aviona imala dovoljno vremena da se udalji na bezbednu razdaljinu.

Prilikom testiranja pomenutog atomskog oružja nastala je vatrena kugla širine 8 kilometara, a usled detonacije formirala se pečurka visine 65 kilometara, a pri dnu široke 40 kilometara. Oblast u prečniku od 35 kilometara od detonacije bombe totalno je uništena.

Eksplozija "Car bombe" osetila se čak u Finskoj, koja je od tadašnjeg SSSR-a bila udaljena oko 900 kilometara, te su na njenoj teritoriji zabeleženi slučajevi pucanja prozora.

Udarni val je bio izrazito jakog inteziteta, pa je shodno tome Zemlju obišao tri puta.

 

Foto: printskrin Jutjub/Profimedia

 

 

Poređenja radi, "Car bomba" nekoliko hiljada puta jača je od nuklearnih bombi bačenih u Hirošimu i Nagasaki.

Da je reč o izrazito naprednom i moćnom oružju govori i podatak da je tri puta jača od "Kasl Brav" (Castle Bravo), najjače atomske bombe koju su Sjedinjene Američke Države ikada napravile.

Foto: printskrin Jutjub/Profimedia

 

 


"Car bomba" nikada nije "stupila" u vojnu službu, a njen glavni cilj bio je demonstracija sovjetske moći i tehonologije.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".