Saopštenje Ministarstva je nagoveštaj da bi Rusija mogla da se preusmeri na ciljeve koji su više ograničeni, nakon što se suočila sa žestokim ukrajinskim otporom tokom prvog meseca rata, tvrdi britanski list.

- Generalno gledano, glavni zadaci prve faze operacije su završeni - rekao je na konferenciji u petak prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

FOTO: Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što je omogućilo ruskim snagama da najveće napore sada usmere "na postizanje glavnog cilja,oslobođenja Donbasa", prenosi CNN.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da su ruske kopnene snage u proteklih nekoliko dana pokazale malo interesovanja za kretanje prema Kijevu, iako nastavljaju sa vazdušnim napadima na prestonicu, prenosi Gardijan pozivajući se na AP.

- Bar u ovom trenutku, izgleda da ne žele da napadaju Kijev tako agresivno, ili uopšte. Oni su fokusirani na Donbas - rekao je ovaj zvaničnik.

U saopštenju ruskog ministarstva je navedeno da proruske snage sada kontrolišu 93 odsto ukrajinskog Luganska i 54 odsto Donjecka, dva područja koja zajedno čine Donbas, prenosi Rojters pouivajući se na ruske medije.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".