Bila je reč je o mužjaku i ženki poskoka, najotrovnije zmije koja živi u Srbiji.

Bezbedno uklanjanje poskoka od strane licenciranog udruženja je osnovni uslov da se postupa po zakonu koji predviđa kazne do 100.000 dinara za ubijanje zmija. Vatrogasac i predsednik Udruženja Vladica Stankovic više od 15 godina uklanja zmije i vraća ih u prirodu. On kaže i da je ubijanje zmija nesreća za one koji to rade, kao i da nije reč o sujeverju već da zna za mnogo takvih primera.

Foto: Fejsbuk printskrin/Infocentrala Portal

 

 

Vladica je na ovom snimku rekao da on protivotrov nikad ne nosi sa sobom jer je iza njega 15 godina iskustva ali je objasnio i šta treba raditi kad vas ujede neka od naših otrovnica i upozorio sve koji nemaju iskustva da nikako ne petljaju sami sa zmijama i da ih ne uznemiravaju.

Kad je reč o ujedu neke od domaćih otrovnica, Vladica prvo preporučuje podvesku da se otrov ne širi, puno tečnosti i nikako alkohol, istiskivanje i obavezan poziv policiji, hitnoj ili bilo kome od rodbine da se zna gde ste jer ako vam pozli niko neće znati gde se nalazite.

- Radimo hvatanje zmija u urbanim sredinama po prijavi građana i vraćamo ih u prirodno stanište. Takođe, obavljamo i edukaciju dece i ljudi o zmijama Srbije. Da li imamo otrovnih zmija, koliko otrovnih, koliko neotrovnih - objašnjava Stanković.

- U Srbiji imamo deset vrsta zmija, od kojih su tri otrovnice, kao poskok kojeg smo uhvatili, jedna od najvećih otrovnica kod nas. Tu su i šarka i planinski šargan.

(Infocentrala)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".