Prijave su počele 4. aprila i trajaće do 7. aprila, rekao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.


"Za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola od juče je prijavljeno više od 1.800 dece od ukupno oko 8.000, koliko očekujemo da će se prijaviti ove godine", rekao je Jovanović za Tanjug i dodao da se samo šestoro dece prijavilo lično, odnosno u školi.

Od 13. do 22. maja prijemni ispiti u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće realizovani u srednjim školama, a Jovanović kaže da će roditelji rezultate takođe moći da pogledaju onlajn, na portalu Moja srednja škola.

Foto: Printskrin/mojasrednjaskola.gov.rs/

 


Kako je dodao, roditelji preko tog portala mogu i da, nakon završnog ispita na kraju osnovne škole, 1. jula vide rezultate, šta su njihova deca uradila na tom ispitu.

"Putem portala mogu da podnesu želje u koju srednju školu žele da upišu decu, vide rezultate i upišu decu", rekao je Jovanović i dodao da će se na portalu podnositi i žalbe na rezultate završnog ispita.

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Jovanović je roditeljima poručio da sve što treba da urade za upis dece u srednju školu to mogu učiniti preko interneta i da nema potrebe da odlaze niti u jednu školu jer se, dodao je, sve nalazi na portalu Moja srednja škola.

Podsetio da se 2021. godine prvi put krenulo sa ovom uslugom i dodao da je te godine preko portala Moja srednja škola prijavljeno 5.800 đaka, dok je 1.500 upis odradilo lično u školi.

"Očekujem da je ove godine poverenje u elektronsku upravu mnogo veće i da će najveći deo roditelja sve to da uradi putem interneta", dodao je Jovanović.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".