Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi Moskva raspoređivanje bilo kakvog nuklearnog naoružanja u Poljsku videla kao tešku provokaciju, nakon što su iz Varšave stigle informacije o toj mogućnosti, piše Politika.

U razgovoru za francuski LCI, Peskov je rekao da bi takav potez sasvim sigurno izazvao reakciju Rusije, aludirajući na ruske nuklearne sposobnosti.

„Za nas bi to bila velika pretnja. U tom slučaju postavljanje nuklearnih projektila na zapadnu granicu bilo bi neizbežno”, istakao je portparol Kremlja, dodajući da je Rusija vrlo odgovorna nuklearna sila.

Peskov se obratio nakon što je zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski (inače siva eminencija poljske vlasti i verovatno najmoćniji čovek u državi) pre nekoliko dana nemačkim medijima rekao da je Poljska otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja, podseća Jutarnji. On je dodao i da bi to imalo smisla u vidu značajnog poboljšanja sigurnosti i mogućnosti odvraćanja opasnosti na istočnom krilu NATO-a. Raša tudej (RT) piše da je Peskov rekao da bi takav potez pojačao tenzije usred ukrajinske krize te izazvao "duboku zabrinutost".

Foto: Profimedia

 

No, Kačinjski nije jedini, a ni prvi s takvom idejom. Slična priča pojavila se 2020. kada je predlog stigao iz Sjedinjenih Država da se repozicioniraju nuklearni projektili koji se nalaze u Nemačkoj i postave u Poljsku.

RT ističe kako pozicioniranje nuklearnog oružja ne bi bilo u skladu s NATO regulativama u kojima se navodi da Savez "nema nameru, plan ni razloge  da postavlja nuklearno naoružanje na teritorijama novih članica". Ta uredba doneta je 1996., a Poljska je u NATO ušla tek tri godine kasnije, tako da nije mogla da učestvuje u razmeštanju nuklearnog naoružanja koje se nalazilo u Turskoj, Italiji, Belgiji, Nemačkoj i Holandiji.

Inače, američko nuklearno oružje u Evropi sastoji se isključivo od nuklearnih bombi B61 koje mogu, između ostalih, nositi američki bombarderi B-2 Spirit, B-1 Lancer i B-52 Stratofortress i borbeni avioni F/A-18, Panavia Tornado, a uskoro i F-35A.

(Politika)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".