Najvažniji uslov za bližu saradnju jeste jaka švajcarska vojska.

Predsednik Liberalne stranke FDP Tijeri Burkart nedavno je pozvao na prekid politike koja od Švajcarske pravi ježa. NJegov slogan nije članstvo u NATO-u, već fokusiranje na vojnu interoperabilnost, slično onome što su uradile Finska i Švedska.

Prema istraživanjima javnog mnjenja nakon ruske invazije na Ukrajinu, 56 odsto Švajcaraca smatra da je neophodno uspostaviti bliže veze sa NATO-om.

Švajcarska trenutno sarađuje sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir i učestvuje u misiji NATO KFOR na Kosovu. Takođe, od 2004. godine u švajcarsku vojsku su uvedeni različiti standardi NATO-a, uključujući strukture i vojne oznake, objašnjava Neue Burcher Zeitung.

Prema švajcarskoj praksi vojne neutralnosti, trenutno je članstvo u NATO-u apsolutno isključeno, ali u slučaju vojnog napada na Švajcarsku to prestaje da važi. Svakako da bi u ovoj situaciji NATO svakako morao na neki način da se uključi u sukob, a švajcarska vojska bi sarađivala sa svojim susedima.

Međutim, približavanje NATO-u znači i da susedne zemlje mogu da računaju na Švajcarsku, a ova država je povećala vojni budžet na sedam milijardi švajcarskih franaka.

(Klix.ba/b92)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".