On je dodao da je neophodno zadržati bezbednost na KiM, ali da je Priština preduzela niz jednostranih akcija što samo vodi jačanju tenzija i ne dovodi do stabilnosti.


Važan princip je zaštititi prava kosovskih Srba i on je ključan za dugoročnu stabilnost , kao i poštovanje i saradnja sa svim etničkim grupama, istakao je kineski predstavnik.

"Radujemo se i očekujemo nastavak dijaloga dve strane pošto je on zastao, a potrebno je sve do sada postignute sporazume ispuniti i uspostaviti ZSO kako bi se uklonila glavna prepreka za postizanje sporazuma", naveo je on.

Foto: AP/John Minchillo

 

Kineski ambasador je istakao i podršku UNMIK-u, ukazujući da je ključno njegovo prisustvo pod vođstvom Karoline Zijade i nastavak njegovog mandata.

Ambasador Indije u UN u izlaganju na sednici SB UN podržao je teritorijalni integritet Srbije, kao i dijalog Beograda i Prištine, ističući značaj održavanja sastanaka bez preduslova.

On je ukazao i na značaj uspostavljanja ZSO, kao i da obe strane nađu zajednički teren da postignu rešenje preostalih pitanja.

"Pozdravljam napore uz učešće EU ka nastavku dijaloga i rešenja pitanja nestalih", rekao je predstavnik Indije.

Foto: Profimedia

 

On je ukazao da UNMIK u saradnji sa ostalim međunarodnim akterima treba da nastavi da ohrabruje Prištinu da reši probleme svih zajednica na Kosovu.

UNMIK igra važnu ulogu u promociji ljudskih prava, pa je potrebno da sve strane nastave da u potpunosti sarađuju sa tom misijom, zaključio je indijski ambasador.

Predstavnik Brazila u UN izjavio je da ceni napore UNMIKA, dodajući da njegova zemlja razume da uprkos preostalim izazovima misija postiže neke od glavnih ciljeva.

Foto: Profimedia

 


On je dodao da treba još toga učiniti radi jačanja vladavine prava i posebno radi uspostavljanja ZSO kako je dogovoreno Briselskim sporazumom. Brazilski ambasador je iskazao i podršku rezoluciji 1244 i dodao da je nastavak direktnih kontakata posebno dobrodošao, s obzirom da političko rešenje još nije postignuto.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".