Ambasada Italije objavila je fotografiju svog ambasadora koji je položio cveće na spomenik u Jasnovcu i odao poštu žrtvama. 

Ono što je sporno jeste opis stavljen uz fotografiju. Naime, u opisu fotografije se navodi da je ambasador Italije u Zagrebu Pjerfrančesko Sako polaganjem venaca izrazio solidarnost za "hrvatskim narodom". 

- Ambasador Sako odaje počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava. Solidarnost sa hrvatskim narodom - napisano je u Tvitu. 

 

 

"U ime mira, zaštite slobode i ljudskih prava", kako je ambasada velikodušno istakla u objavi, ni reči o srpskim, romskim i jevrejskim žrtvama stradalim od hrvatske ruke, nad čijim senima zaista treba iskazati solidarnost, pišu Novosti. 

Ova objava italijnske ambasade u Zagrebu izazavala je pravu buru na Tviteru u komentarima ispod pomenute fotografije.

"Bruka" "sramota", "gde su srpske žrtve", "imate li srama" su samo neki od mnogobrojnih komentara. 

U Jasenovcu je juče održana komemoracija u znak sećanja na 22. april 1945. godine, kada je 600 logoraša krenulo u proboj iz Jasenovca, a od njih je preživelo oko 100.

Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor i logor smrti na području kvinslinške NDH. Ustaše su ubistva Srba, Jevreja i Roma na lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i u povezanim logorima vršile na najmonstruoznije načine.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".