Proces ekshumacije, osim srpskih tužilaca, nadgledalo je i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Nakon ekshumacije i obdukcije, Zukorlić je ponovo ukopan, ali ovaj put haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Foto: RTS printskin/ jutjub printskrin/A1tvNet

 

Podsetimo, Zukorlić je posle smrti 6. novembra prošle godine ukopan u rodnom mestu Orlje kod Tutina, dok mu je dženaza klanjana u Novom Pazaru.

Elma Elfić Zukorlić, supruga iznenada preminulog muftije Zukorlića i generalna menadžerka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru rekla je za portal Radiosarajevo.ba da od “analiza očekujem istinu”.

“Zato sam od prvog trenutka, od kada je iznesena sumnja da postoji mogućnost da je Muftija otrovan, zatražila hitnu ekshumaciju i obdukciju”, kazala je Elfić Zukorlić.

Foto: Jutjub printskrin/Univerzitet u Novom Pazaru

 

Zahvalila se Tužilaštvu “što je i ovaj put brzo reagovalo”, te u relativno brzom vremenskom intervalu zakazalo novi termin ekshumacije i pristalo na međunarodne posmatrače.

“Emotivno, za decu i mene ovo je bio najteži trenutak od Muftijine smrti i sa njime se nosimo samo kroz činjenicu da će se na ovaj način doći do istine i da će orkestriran presing na ovaj deo Muftijine porodice prestati, a nakon čega ćemo tražiti pravdu kroz pravosudne organe”, zaključila je Elfić Zukorlić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer, rekao je juče okupljenima u dvorištu Altun-alem džamije u centru Novog Pazara, a nakon ponovnog ukopa njegovog oca, „da je narod Sandžaka još jednom ispratio vođu, a „da su mnogi njegovim preseljenjem postali jetimi“, prenela je Anadolija.

Dodao je „da je želja naroda bila ispred želje roditelja i porodice pa je zato Zukorlić nakon šest meseci od dženaze, ukopan s ostalim velikanima u haremu Altun-alem džamije“.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovde u ovom istorijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posledice će se osećati u narednih 100 godina", kazao je Usame Zukorlić.

Podetimo, ranije je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu podneo sin Muamera Zukorlića, a na osnovu, kako se tvrdi, nalaza dve inostrane laboratorije koje su rezultatima analiza navele da je smrt Zukorlića navodno nastupila „usled trovanja teškim metalima ili hranom“.

Slučaj je prebačen na novopazarsko Više javno tužilaštvo.

(radiosarajevo.ba)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".