Ovu izložbu će svečano otvoriti potpresednica Vlade Maja Gojković i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba iz kolekcije Jovanke Broz sadrži ukupno 36 dela  domaćih i stranih autora. U pitanju su slike, nameštaj iz kuće u kojoj je živela Jovanka posle smrti Josipa Broza Tita , lične stvarii fotografije. 

Prva dama Jugoslavije živela je više od tri decenije u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je poput vremenske kapsule prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajćii da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom.

 

 

Dela iz izložbene postavke  oplemenjivala su prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz - njenu ličnost, osecaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalistickoj Jugoslaviji. Pre nego štro su postavljena, dela su prošla kroz ruke restauratora iz Galerije Matice srpske sa glavnom odgovornom Marijom Sidovski.  

Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje medu nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Strucnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumacenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja ce biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.

 

 

Ova izložba će biti svakako atraktivna, ali će takođe predstavljati i zajednički uspeh galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije. Ova izložba biće prenošena u Muzej Jugoslavije. 

(Kuruir.rs) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".