Milena je šetala u specijalno krojenoj  haljini o kojoj se priča i decenijama kasnije.

"Bila je to haljina od prizrenske svile, božanstvenih boja, koju mi je kreirao, po modelu starih srpskih haljina, naš čuveni kreator Aleksandar Joksimović. Imala sam na sebi i stari srpski nakit. Tamo je, razume se, bilo puno stranaca. LJudi su bili oduševljeni haljinom, što bi se reklo, kumili su me i molili da im nabavim isti takav materijal.

Po povratku u Beograd kupila sam - ako se još iko seća prodavnica po gradu koje su se zvale “Duga resa” gde se prodavalo srpsko platno i slične stvari - poručenih čitavih 40 metara prizrenske svile i slala je u London, Pariz…", ispričala je Milena Dravić (iz monografije "Milena Dravić" autora Tatjane NJežić).

Foto: Arhiv Novosti/NJanković

 

Kako je građen odnos sa Paskaljevićem


U filmu "Poseban tretman" koji je režirao Goran Paskaljević, a za koji je scenario napisao Dušan Kovačević, pored Milene Dravić igrala je čitava plejada naših sjajnih glumaca: LJuba Tadić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić i Vladan Živković.

Da je život slučajno spojio Milenu i Paskaljevića, ne možemo reći.Milena je ispričala da je čuveni novinar Vladimir Paskaljević, otac talentovanog scenariste zaslužan za ulogu koju je ona dobila u filmu ''Vrata ostaju otvorena'' za koji je pisao scenario. Tom ulogom je Milena započela karijeru. 

Foto: Arhiv Novosti/I.Marković

 

Goran Paskaljević je o Mileni Dravić rekao sledeće:

"Imao sam ogromnu privilegiju da sa Milenom delim slatke muke radeći na filmu "Poseban tretman", po scenariju Duška Kovačevića, sa LJubom Tadićem u glavnoj muškoj ulozi. Film je dobio poziv iz Kana, uvršten je u glavni takmičarski program ovog najznačajnijeg filmskog festivala na svetu. I tamo, na Kroazeti, otvorila su se širom vrata svetskog filma Mileni Dravić. Svi smo bili ponosni na nju kada je izašla na binu kanskog Grand palea da primi nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Nijedna naša glumica nije imala tu čast pre Milene, a bogami ni do danas. Zahvalila se žiriju, predvođenom Kirkom Daglasom, skromnim rečima, skoro da se stidela što u ruci drži jedno od najvećih svetskih priznanja koje filmska glumica može da osvoji za svoj rad (iz monografije "Milena Dravić").

Zanimljiva priča vezuje se i za nagradu koju je Milena osvojila na Kanskom festivalu.

"Bila je skromna, ali i pored toga, razorna srpska ljubomora po povratku u Beograd pokvarila je Mileni zasluženo slavlje. Javno je pocepala svoju Kansku diplomu, ali ne kao čin besa, već da bi svima pokazala kako joj nagrada ne znači više od sopstvenog mira, bez koga je nemoguće posvetiti se do kraja svom poslu. A u tom poslu je bila i ostala najbolja. Jednostavno - najbolja!", otkrio je Paskaljević.

Naša čuvena glumica je bila gošća Kanskog festivala i 1971. godine kada je i nastala fotografija na kojoj je u društvu reditelja Miloša Formana.

Preminula je 2018. u Beogradu i ostrala zapamćena prema brojnim ulogama. 

(Blic žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".