Život glumca Mikija Manojlovića protkan je najlepšim, ali i najtežim trenucima, koje on ne voli mnogo da ističe u javnosti, a ista je situacija i kada je reč o njegovoj supruzi.

Iako o privatnom životu ne govori mnogo, pojedini detalji su ipak poznati. Miki je rođen u Nišu, a njegova majka je zbog komplikacija jedva preživela porođaj.

Foto:Tanjug/ Zoran Zeštić

 

 

Beogradski glumački par, Zora Doknić i Ivan Manojlović, upoznali su se u Abraševiću, kad je njoj bilo šesnaest a njemu dvadeset četiri godine, zaljubili se na prvi pogled i više od pola veka ostali verni jedno drugom i glumi. Dobili su sina Predraga Mikija Manojlovića, svetsku filmsku zvezdu.

- Mikija sam tamo rodila, ali i jedva preživela porođaj. Lekari su rekli da je to jedan od hiljadu slučajeva da i majka i beba ostanu živi - ispričala je njegova majka u jednom intervjuu pre petnaestak godina.

NJegovi roditelji su tada objasnili da su hteli šestoro dece, ali se njegova majka razbolela, dobila je tuberkulozu i dve godine je bila u koritu.

Mikija je tada pazila baka Mari, Francuskinja, koja je uvek vodila računa da joj sinovi budu lepo obučeni. Snalazila se, poratnih godina, kako je znala i umela, prodavala je tada muževljeva odela da bi deci kupila nova. A unuk je s bakom pričao isključivo na francuskom...

Odrastao je u siromaštvu, detinjstvo proveo u pozorištu, a i pored toga što su njegovi roditelji želeli da upiše Prirodno-matematički fakultet on se opredelio za Akademiju.

Sreću pronašao kraj mlađe koleginice

Miki je prvi put stao pred oltar sa koncert majstorom Iskrom Uzelac sa kojom ima ćerku Čarnu, a nakon razvoda se ponovo oženio. Suprugu Tamaru Vučković, upravnicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, upoznao je tokom rada na predstavi "Zločin i kazna", i sa njom ima sina Ivana.

- Tamaru sam sreo dok sam radio predstavu "Zločin i kazna". Sećam se da sam javno govorio o budućoj premijeri i rekao kako sam sreo veoma talentovanu mladu glumicu Tamaru Vučković. Ni sanjao nisam da će Tamara postati i ostati moja životna ljubav, da će poći sa mnom u inostranstvo, a još manje da ćemo dobiti sina. Ona mi je najveća podrška u svim mojim profesionalnim izborima. Bez nje, ni ja ne bih bio ovakav kakav jesam, bez nje bio bih ko zna gde, utapajući se u ne znam koga i zapuštajući svoje korene nimalo ne bih doprinosio drugim kulturama, kao ni one meni - izjavio je svojevremeno Manojlović.

Miki i Tamara su u braku od 1992. godina, a na pitanje kako su uspeli da očuvaju svoju ljubav, glumac je rekao:

- Trudim se da sačuvam svoju porodicu vaspitanjem, što je sigurno uticaj mojih roditelja, ali i mojih dobrih i loših iskustava koja su bila presudna. U svim godinama koje su za nama uspeo sam da se sačuvam, a moja unutrašnja potreba da se pomogne drugima je mnogo važna. Trudio sam se da svoju decu učim toleranciji, ali ne znam koliko sam u tome uspeo. - ispričao je Miki i naglasio:

- Odnosi u porodici su veoma važni za svakog čoveka, kao i odnosi prema bližim i daljim ljudima, naoko drugačijim, ali u stvari istim.

Karijera

Prv veliku ulogu ostvario je u seriji "Otpisani", a nakon toga angažmani su se samo nizali. Osim što je izgradio zavidnu karijeru u Srbiji, ostvario je zapažene uloge i u stranim filmovima. O njegovom talentu govore i brojne nagrade koje je dobio tokom godina. Dobitnik je Dobričinog prstena, Nagrade Pavle Vujisić, Nagrade Milivoje Živaović, Zlatne kamere i mnogh drugih.