Legendarni glumac Predrag Miki Manojlović u novom filmu "Lančana reakcija" Dragana Bjelogrlića oživeće lik akademika Pavla Savića (1909-1994), koji je stvorio "Vinču". Veliki umetnik biće i kum ovodišnjeg Festivala francuskog filma, a gledaćemo ga od jeseni u ostvarenju "Trag divljači" Nenada Pavlovića. Na druženje s medijima otkrio je kako se priprema za snimanje i govori o vezama između srpske i francuske kulture.

- Pavle Savić je bio čovek ispred svog vremena, odbio je da učestvuje u projektu "Atomska bomba", jer je uvideo na vreme sve njegove slabosti. S tim u vezi, nimalo me ne opterećuje što igram stvarnu ličnost, naprotiv, veći mi je izazov - rekao je Manojlović o svojoj ulozi srpskog hemičara i fizičara.

Bjelogrlić je ispričao da se u filmu otkrivaju tajne koje se nisu znale, a Miki kaže kako je njegova generacija znala za te "tajne" i verovali u njih iako se potom govorilo kako nisu bile istinite.

Foto: M. Labudović

 

 

- Ja pamtim to vreme, bio sam klinac, išao sam u školu, kada se pričalo da Tito pravi atomsku bombu. Mi smo u to verovali, a onda je to nestalo, kao nije istina, a u stvari je bila istina. U tom periodu nismo znali šta se događalo, ali priča je postojala čak u osnovnoj školi. To je bilo vreme velikih snegova, možda je bilo tako zato što sam ja bio mali, a sneg veliki. Bilo je sankanja, išlo se u školu peške, bili smo disciplinovani, pisao sam levom rukom do trećeg razreda osnovne škole, a onda me učitelj Korošec video da pišem levom rukom i rekao da pređem na desnu. Ja danas pišem i levom i desnom, ali rukopis mi je katastrofa loš - istakao je glumac i osvrnuo se na svoj odnos sa Bjelogrlićem i na to da li je teško dogovoriti se s njim:

- Ne, zašto bi nam bilo teško. Film je složena stvar, to je proces. To je stvar međuljudskih odnosa i onoga što se dešava među ljudima, prostora, partnera i teme.

(Kurir)

BONUS GALERIJA: Vidite slike sa snimanja serije "Gore-dole"

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".