Kako prenosi nemački Špigl, Bundesver želi da dovede sve svoje buduće stelt avione F-35 na vojni aerodrom Rajnland-Palatinat u blizini Mozela.

- Vazduhoplovstvo planira da stacionira svih 35 aviona F-35 A koji će biti nabavljeni u vazduhoplovnoj bazi Buhel nakon što građevinski radovi budu završeni - rekao je portparol Savezne kancelarije za infrastrukturu, zaštitu životne sredine i usluge Bundesvera u Bonu. 

F-35 se smatra najsavremenijim borbenim avionom na svetu. Ovo je koncept odvraćanja NATO-a koji saveznicima daje pristup američkim nuklearnim bombama. Prema nepotvrđenim informacijama, poslednje od ovog oružja u Nemačkoj nalazi se u specijalnim bunkerima u Buhelu. U hitnom slučaju, trebalo bi da ih bace borbeni avioni nemačkih oružanih snaga.

F-35 od proizvođača Lokid Martin biće nabavljen kao model naslednik flote Tornado koja je predstavljena pre dobrih 40 godina u okviru specijalnog programa nemačkih oružanih snaga vrednog 100 milijardi evra. - navodi Špigl.

Prema rečima portparola Savezne kancelarije, planirana je potpuna obnova piste na vojnom aerodromu Buhel kod Kohema na Mozelu koja se  očekuje da bude završena u februaru 2026. godine.

- Dalji građevinski radovi će se nastaviti najmanje do 2028. godine, ali to neće dalje ograničavati letove - dodao je on. Ukupni rashodi se procenjuju na oko 170 miliona evra.

Foto: Profimedia

 

Više od milion evra po kilometru ograde

Kako bi se zaštitila od protivnika nuklearnog naoružanja, baza vazduhoplovnih snaga u Buhelu je već dobila novu spoljnu ogradu dugu 11,5 kilometara, uključujući i stubnu stazu, rekao je portparol. Trenutno se planira njegovo tehničko praćenje. „Troškovi do sada izvedenih građevinskih radova iznose oko 18 miliona evra“. To znači da svaki kilometar ograde košta više od milion evra. Iznova i iznova, demonstranti su prethodno prevazilazili staru, jednostavniju ogradu i menjali tužbe za upad. - stoji u tekstu Špigla

Protivnici nuklearnog oružja, na primer iz Međunarodne kampanje za nuklearno razoružanje (ICAN), koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2017. godine, najavili su još jednu nedelju protesta u Buhelu za 5-10. jul 2022.

Oni su izjavili:

- Sa ratom u Ukrajini, strah od nuklearnog rata raste - Od 2023. nadalje očekuje se da će novo američko nuklearno oružje biti stacionirano u Nemačkoj. 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".