Procena hrvatskog predsednika usledila je nakon sinoćnjeg susreta zvaničnika BiH u Briselu i odluke lidera HDZ BiH da mu ne prisustvuje.

Milanović je komentarisao potez Dragana Čovića, koji je u nedelju izjavio da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsednikom Evropskog veća Šarlom Mišelom jer bi time "dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsedništva" i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela.

- Čović je za mene prvenstveno predstavnik hrvatskog narodnog sabora, nije ni kandidat. Tu celu priču pratim danima, Plenković pokušava da stvori iluziju da preko dve visokopozicionirane osobe koje poznaje u Briselu, a koje se ne pitaju ništa, napravi se cela skalamerija, cirkus, unapred se zna da je to potrošenih toliko i toliko galona kerozina, ode se i ne napravi se ništa i vrati se kući u Mostar ili Sarajevo - rekao je Milanović za hrvatsku N1 televiziju i dodao da takva Čovićeva odluka nije eksces, već očekivano ponašanje.

Foto: Jutjub printskrin/Profimedia

 

Čović nije imao izbora, nije eksces nego obrambena pozicija, rekao je Milanović, dodavši da se čudi što je Čović uopšte i otišao u Brisel.

- Bilo je jasno da se neće tamo slikati s nekim ljudima, recimo s Komšićem. Plenković kao da živi u nekom svom međusvetu, ne paralelnom, ovo je međusvet. Očekivati da će se prvi političar Hrvata u BiH do te mere upropastiti, da će delovati protiv svojih instinktivnih interesa je opako. Dok oni potpisuju neke gluposti, arhiviraju memorandume, grabež traje. Traje komadanje političkog korpusa. To je nečasno, u koju situaciju ga dovode ovi iz Zagreba... Čović je ispravno odlučio, on se ne može fotografisati s Komšićem. Čović se sad zamerio Plenkoviću, zbog čega će mu se Plenković sada svetiti - smatra Milanović.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".