Turistički poslenici u Crnoj Gori smatraju da je poskupljenje turističke ponude neminovno jer to, kako kažu, diktira opšte divljanje cena, ali povećanju cena smeštaja i usluga pristupaju obazrivo iz straha da ne ostanu bez gostiju.
- Ako previše podignemo cene – odbićemo goste, a ako ne – propašćemo - sumira dilemu turističkih uposlenika Dalibor Antonioli, koji se decenijama bavi iznajmljivanjem privatnog smeštaja u budvanskom Starom gradu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).
Iako zvanične statistike nema, poskupljenja su vidljiva na svakom koraku.
Samo u prva tri meseca 2022, meso je u Crnoj Gori poskupelo za 30 do 60 odsto, saopštili su ranije proizvođači.
Pročitajte još
Mada su cene turističke ponude u regionu veće i do 30 posto, crnogorski izdavaoci su oprezni, pa ako i bude poskupljenja, ono ne bi trebalo da bude drastično, kaže predsednica Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja, Branka DŽoganović.
Ona navodi da u junu prosečne cene privatnog smeštaja iznose od 10 do 12 evra po osobi, dok će u špicu sezone biti najmanje 15 do 20 evra.
U restoranima duž Slovenske plaže, najfrekventnijeg šetališta u Budvi, može se doručkovati na samoj plaži za oko četiri evra.
Iznajmljivanje privatnog apartmana na Budvanskoj rivijeri košta od 30 do 250 evra dnevno, zavisno od kategorije i broja ležaja.
Za one koji biraju hotelski smeštaj, noćenje s doručkom treba platiti od 30 evra u objektima sa tri zvezdice, do 97 evra po osobi u objektima sa pet zvezdica, podaci su Turističke organizacije Budve.
Kad je reč o brzoj hrani, pica parče i palačinka koštaju od dva do tri evra, a hamburger i giros od tri do četiri evra.
One koji za ručak ili večeru preferiraju mediteranski meni, lignje će koštati 11 evra, gambori od 18 evra naviše, a riblji specijaliteti od 40 evra naviše. Riba prve kategorije kreće se od 30 do 65 evra po kilogramu.
Ugostitelji na budvanskom šetalištu kažu da za sada gosti retko naručuju najskuplje.
Skuplje je u Starom gradu, gde jedan od hotela nudi razne paste za 10 evra, rižota od 15 evra, salatu od hobotnice ili biftek za oko 20 evra, a crnogorska vina od 28 do 65 evra.
Dok turisti ocenjuju da su poskupljenja mala u odnosu na prošlu godinu i da su prilagođena predsezoni, meštani burnije reaguju na talas poskupljenja. Kažu da će u špicu sezone, u julu i avgustu, skočiti cene ponude turistima, kao lančana reakcija na drastična poskupljenja u Crnoj Gori poslednjih meseci.
Iz budvanskog Udruženju ugostitelja navode da je ugostiteljska ponuda u predsezoni skuplja za 10 do 20 odsto, a koliko će rasti u julu i avgustu - zavisi od dobavljača i stanja na tržištu, zaključuje se u prilogu RSE.
BONUS VIDEO
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".