Krajem 1960-tih, u Iranu su izbijali protesti protiv njegove vladavine koja je na Zapadu bila poznata po liberalnom odevanju i pravu glasa za žene, ali ne i po ekstremnom trošenju državnog novca, surovoj tajnoj policiji i po korupciji – stvarima na koje je Zapad zarad ekspolatacije iranske nafte svesno zatvarao oči. Iz ovog razloga, njegova belosvetska žurka bila i jedan od početaka njegovog kraja i razlog zbog čega je 1979. godine – nakon progona šaha u izgnanstvo, Homeini prilično lako preuzeo vlast i otišavši u drugu krajnost, sve okrenuo naglavačke.

Trodnevna “najveća i najskuplja žurka na svetu” trajala je od 12. do 14. oktobra 1971, na mestu čuvenih arheloških nalazišta Persepolisa i Pasargada (međusobno udaljenih oko 70 km), i koštala državu Iran 650.000 američkih dolara. Zbog proslave, prilaz do nalazišta bio je ukrašen sa 47 kilometra svile koju je čuvalo 60.000 članova garde, gde je u 250 neprobojnih limuzina na proslavu stiglo 69 kraljeva i careva, svetskih državnika, crkvenih poglavara, čak indijanskih poglavica. Za vreme proslave, radi bezbednosti visokih zvanica, tri puna dana granice Irana bile su potpuno zatvorene, kao i državni univerziteti na kojima su hapšeni i zatvarani studenti za koje se znalo da su protivnici šahovog režima, a u šahovom okruženju boravilo je 10.000 pripadnika tajne policije.

Foto: Vikipedija

 

U središnjem delu kampa bio je postavljen veliki šator gde su održane dve svečane večere za sve zvanice, a nešto dalje i manji šator gde su dežurali lekari i medicinske sestre. Proslavu je opsluživalo 6.000 sluga i ličnih poslužitelja odevenih u kostime antičke Persije. Po izboru šaha, jedan od tri moguća naratora dokumentarnog filma o proslavi koji je snimljen, bio je i Orson Vels. Zanimljivo je da je svemu prisustvovao i maršal Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom.

Osamnaest tona hrane za zvanice, danima je avionima stizalo iz Francuske na aerodrom u Širazu – gradu najbližem Persepolisu, već pripremljeno ili polu-pripremljeno u najčuvenijem restoranu Maxim’s, u Parizu; 180 najboljih kuvara i konobara iz Švajcarske, Italije, Nemačke i Francuske, avionima je doveženo iz Evrope kako bi pravilo i služilo hranu najvećim svetskim državnicima i kraljevima (ostalo je zabeležno da mnogi od njih nikada pre nisu leteli avionom i bili su uplašeni zbog dugog leta do Širaza ili Teherana);

Ukupno 2.500 boca šampanjca, 12.000 boca viskija i 25.000 boca vina, ispijeno je tokom tri dana proslave i pojedeno, na primer 360.000 jaja; Danima, teretni avioni prenosili su ogromne komade leda za hlađenje pića i izbacivali ih na tlo polu-pustinje u blizini Pesepolisa; 40 kamiona i veliki broj aviona, danima su dopremali specijalne francuske šatore od platna (kojim su dodavani unutrašnji zidovi od mermera), kako bi se pored arheološkog nalazišta podiglo “Kraljevsko šatorsko naselje” gde su tokom tri dana boravile zvanice. Svaki šator bio je opremljen sobom sa krevetima, posebnom kuhinjom i kupatilom, ali i stočićem sa stolicama ispred šatora gde su predsednici i kraljevi sa suprugama sedeli i ispijali popodnevnu kafu ili čaj, međusobno se pozdravljajući sa „susedima“, u šatorima do njihovih.

Foto: Vikipedija

 

Pre podizanja „Kraljevskog šatorskog naselja“, iz Persepolisa su uklonjena i uredno popisana legla otrovnih zmija i škorpiona – stanovnika iranske pustinje, kako bi nakon završetka bili vraćeni; U pustinji, u okviru nalazišta zasađeno je 15.000 mladica drveća koje su redovno zalivane. Iz Španije je doveženo 50.000 vrabaca, koji su na nesreću nakon nekoliko dana većinom uginuli ne uspevši da se prilagode pustinjskoj klimi;

Foto: Vikipedija

 

Podignuti su i golf tereni; Kraljice nekoliko evropskih zemalja, krenule su u Iran da vide najčuvenije dragulje na svetu šahove supruge Fare Dibe (Kooh-i-Noor – na persijskom: “Planina svetlosti”), koji se danas nalaze u muzeju, u suterenu Nacionalne banke Irana, u Teheranu. Za vreme šahovog svečanog govora pored mauzoleja Kira Velikog u Pasargadu, u momentu dok je govorio o besmrtnosti kralja Kira Velikog – prvog vladara najvećeg internacionalnog carstva na svetu, sa obe strane mauzoleja odjednom se u isto vreme stvorio kovitlac koji je podigao pesak u obliku pijavice, i naveo gosta da pomislile da je i to deo scenografije i specijalnih efekata!

(Slobodna Dalmacija)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".