Značajnije borbe kod Kijeva su u ovom trenutku nemoguće, a trenutno su raketni udari najveća opasnost za glavni grad Ukrajine, rekao je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, prenela je pres-služba ukrajinskog ministarstva odbrane.

Foto: Printskrin

 

Sastanku su prisustvovali i ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

Prema rečima Zalužnog, potencijalna linija fronta sada dostiže razdaljinu više od 2.000 kilometara, a najintenzivnije borbe se nastavljaju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, preneo je sajt prm.ua.

Foto: Profimedia

 

Zalužni je podsetio da su u februaru i martu borbe vođene i kod Kijeva, ali je istakao da je ukrajinska vojska uspela da organizuje dobru odbranu glavnog grada i izbaci rusku vojsku.

-Sada su raketni udari najveća opasnost za Kijev, ali jačamo odbranu. Oborili smo veliki broj neprijateljskih projektila - dodao je on.

Istovremeno, Reznikov i Zalužni su pohvalili pomoć zapadnih partnera, rekavši da zahvaljujući njoj mogu da prate pripreme i lansiranje ruskih projektila.

Foto: Profimedia

 

Prema njihovoj proceni, najveću opasnost za Ukrajince predstavljaju ruski raketni sistemi postavljeni na brodove. Sagovornici su istakli da se brodovi ruske ratne mornarice ne usuđuju da priđu ukrajinskim obalama i da će  svako približavanje naići na adekvatan odgovor.

BONUS GALERIJA: Maksim Donjec - šef obezbeđenja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".