Suhoj Su-75 "Šah-mat" je jednomotorni, nevidljivi lovac pete generacije koji firma Suhoj razvija za izvoz i za ruske vazdušnokosmičke snage. Dizajnerski biro Suhoj označava avion sa oznakom registracije RF-0075. Novi višenamenski lovac sa stelt tehnologijom, prvi put je otkriven u Rusiji 2021. godine. 

Maketa predstavljena je na aeromitingu MAKS 2021. uz prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Foto:Profimedia

 

Trenutna faza razvoja Su-75:


Razvoj novog ruskog lovca držao se u strogoj tajnosti, a mnogi detalji ostaju još uvek nepoznati. Su-75 ima jedan motor i mnogo je manji od Su-57. Podseća na američki lovac F-35A. Trenutno je u formi pretproizvodnog prototipa, a njegovo će testiranje početi u bliskoj budućnosti, tako da još uvek nije spreman za masovnu proizvodnju.

Može potrajati i do 10 godina dok novi lovac ne uđe u operativnu službu ruske vojske. Jednom u službi, mogao bi da postane zamena za MiG-29. Planirano je da novi ruski stelt lovac bude ponuđen na izvoznom tržištu.

Naglašava se niska cena, niski troškovi servisiranja i niska cena leta. Najavljeno je da bi ovaj avion mogao da bude ponuđen po ceni od jedne trećine američkog F-35, ali to su za sada samo spekulacije.

Karakteristike Su-75:


Ovaj avion ima smanjen radarski obris. Oružje se čuva u unutrašnjim odeljcima kako bi se smanjio poprečni presek radara i poboljšala aerodinamika.

Ovaj avion koristi savremeni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). Može se pratiti i gađati i do 6 vazdušnih ciljeva istovremeno.

Naoružanje Su-75:


Rakete:

- vazduh-vazduh srednjeg dometa RVV-SD

- vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD

- vazduh-zemlja sa laserskim navođenjem Kh-38MLE

- vazduh-zemlja Kh-38MTE sa termovizijskim navođenjem

- krstareće kratkog dometa Grom E-1

Foto:Profimedia

 

Bombe:

- slobodno padajuće bombe FAB-250M

- laserski navođene bombe KAB-250LGE.

Takođe, može da nosi kontejner sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ili mahune sa topovima.

Može da nosi do 7400 kg ubojnih sredstava na unutrašnjim i spoljnim uporišnim tačkama.

SU-75 lovac može da nosi do 5 raketa vazduh-vazduh u stelt konfiguraciji.

Motor


SU-75 će biti opremljen novim motorom, koji je napredniji i ekonomičniji. Prijavljeno je da motor ima vektorski potisak.

Foto:Profimedia

 

Najavljena maksimalna brzina je 1,8 maha (2 222 km/h). Domet je do 2 800 km. Za duži let, lovac može nositi spoljne rezervoare za gorivo. Zanimljivo je da avion ima pomoćni agregat koji napaja električne sisteme.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".