Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruskih trupa uključenih u vojnu operaciju u susednoj Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo u subotu.

Šojgu se sastao sa komandantima trupa „Jug“ i „Centar“, generalom armije Sergejem Surovikinom i general-pukovnikom Aleksandrom Lapinom, kao i sa drugim višim komandantima.

- Šef ruskog ministarstva odbrane dao je neophodna uputstva da se pojačaju dejstva grupa u svim operativnim oblastima kako bi se isključila mogućnost kijevskog režima da izvrši masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja širom Donbasa i drugim regionima - , navodi se u saopštenju vojske.

Ministar je takođe dodelio medalje Zlatne zvezde Lapinu i general-majoru Eseduli Abačevu za „hrabrost i herojstvo“ tokom sukoba koji je u toku. Ukaz o uručenju najviših državnih priznanja oficirima ranije je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, navela je ruska vojska.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“ prenose ruski mediji.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana prenosi rt.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".