Prema procenama suda, suđenje bi moglo da se završi 17. decembra ove godine.


Na početku suđenja najpre će tuzilaštvo pročitati optužnicu i obrazložiti njene navode, nakon čega će optuženi imati priliku da se kratko izjasne o krivici.

Potom će suđenje biti nastavljeno saslušanjem svedoka 18. oktobra.

Gucati i Haradinaj optuženi su za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka, jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući i podatke o potencijalnim svedocima, koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Tokom suđenja tužilaštvo planira da pozove tri svedoka i imaće četiri dana za njihovo saslušanje, koj bi trebalo da se okonča do 9. novembra, nakon čega će odbrana pozvati svoje svedoke, odnosno predstaviti svoje dokaze.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

U optužnici se navodi da su oni najkasnije, od 7. do 25. Septembra 2020. godine, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

- Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća - navodi se u optužnici.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.

Gucati i Haradinaj terete se da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

(Tanjug)
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".