Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas popodne da su započele napade na Pojas Gaze , nekoliko sati nakon što je ministar odbrane Beni Ganc upozorio Palestinski islamski džihad da će Izrael preduzeti akciju ako ova grupa ne odustane od svojih namera da izvrši napade na državu, prenosi Tajms of Izrael.


Islamistička grupa od utorka preti napadima kao odgovor na hapšenje njenog vođe na Zapadnoj obali, što je prouzrokovalo zatvaranja puteva i blokade zajednice u oblastima u blizini granice pod neposrednom pretnjom.


IDF je saopštio da je dejstvovao po Pojasu i da je proglašena "specijalna situacija"


„Specijalna situacija“ je pravni termin koji se upotrebljava u vanrednim situacijama i koji vlastima daje veću jurisdikciju nad civilnim stanovništvom kako bi se pojednostavili napori da se zaštiti stanovništvo.

Ograničena su okupljanja u područjima udaljenim do 80 kilometara od Gaze, a stanovnicima u područjima blizu granice naloženo je da ostanu u blizini skloništa.


Palestinski mediji izveštavaju da je IDF pogodio stan u sedmospratnici u severnoj Gazi i druga mesta na tom području.


S druge strane, IDF je saopštio da je porenuta operacija "Svitanje" u kojoj je šest lokacija pogođeno u vazdušnim napadima borbenih aviona i dronova. Tom prilikom ubijen je jedan od viših komandanata PIDŽ-a, Tajsir DŽabari.

On je navodno zamenio Baha Abu al-Atu na mestu komandanta Islamskog džihada u severnoj Gazi, nakon što su ga izraelske snage likvidirale 2019.

Foto: EPA

 

Tenzije oko Pojasa Gaze su porasle nakon hapšenja Basama Saadija u DŽeninu u ponedeljak uveče. Od tada, Izraelske odbrambene snage su pojačale aktivnosti i zatvorile rute duž granice zbog straha od neposredne osvete protivtenkovskim vođenim projektilima ili snajperskim napadom Islamskog džihada. Mere predostrožnosti su uglavnom stavile stanovnike pograničnih zajednica pod blokadu.

- Našim neprijateljima uopšte i vođama Hamasa i Islamskog džihada izričito kažem: vaše vreme je ograničeno. Pretnja će biti uklonjena na ovaj ili onaj način - rekao je Ganc na konferenciji za novinare u Južnoj komandi vojske u Beršebi.


Ganc je rekao da islamski militanti građane Gaze drže kao taoce, jer je zbog njihovih pretnji prelaz Erez – koji dnevno koriste hiljade Palestinaca – i dalje zatvoren.

Foto: AP/Arijel Šarit

 

- Ko ugrožava egzistenciju 14.000 radnika i dozvoljava da trule poljoprivredna dobra i izaziva nestašicu struje i hrane, pre svega šteti stanovnicima Gaze i snosiće odgovornost - rekao je on.

Ranije su palestinski mediji izvještavali, pozivajući se na upravnika graničnog prelaza Kerem Šalom, sa strane Gaze, rekli da će šest kamiona goriva biti prebačeno kasnije u petak kako bi se osiguralo da se jedina elektrana u obalskoj enklavi neće zatvoriti. Iz Izraela nije bilo trenutne potvrde o tom potezu.


U četvrtak je vojna divizija Gaze ojačana artiljerijom, inženjerijom, pešadijom, oklopnim i specijalnim snagama. Tokom proteklih nekoliko dana, dok su naoružani dronovi leteli iznad pojasa, IDF je radio na tome da osujeti pokušaje odreda Islamskog džihada da pokrenu takav napad na granicu.

Foto: Tanjug/AP

 

Jedan od komandanata Aviv Kohavi takođe je posetio južni Izrael u petak. Kohavi je u četvrtak dao instrukcije IDF-u da poveća spremnost vojske za eskalaciju, ojača odbranu i poveća obaveštajne napore. Takođe je odobrio planove za ofanzivne akcije, u slučaju napada Islamskog džihada u graničnom pojasu.

Podsećanja radi, Basam Saadi (61) je uhapšen u jutarnjoj raciji izraelskih snaga bezbednosti u blizini grada DŽenina na Zapadnoj obali.

 

 

Optužen je za stvaranje značajnih militantnih snaga i radikalizaciju stanovništva na tom području. Iz perspektive izraelskih bezbednjaka grad DŽenin se smatra žarištem terorističkih aktivnosti.

BONUS VIDEO:

 

 


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".