Svima je poznato da su jabuke važne za zdravlje, ali retko ko zna da su mnogo zdravije sa korom.
Ovo voće sadrži dobar izvor biljnih vlakana, ali samo ako se jede s korom - plod prosečne veličine sadrži 4,4 grama vlakana, od čega se u kori nalazi 2,3 grama. Ako oljuštite jabuku, izgubićete i na vitaminu C. Najvažnije od svega je pre nego što pojedete jabuku sa korom, da je dobro operete.
Preporučuje se da jabuke potopite u posudu sa vodom u koju ste prethodno dodali šoljicu sirćeta i dve kašike soda bikarbone. Nakon što jabuke odstoje u ovoj vodi par minuta, operite ih dobro pod mlazom tople vode i spremne su za konzumaciju.
Pročitajte još
Jabuka ublažava probleme sa disanjem
Kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Prema istraživanju, ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno pluća bolje funkcionišu.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Jedna studija pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Zaslužna za vitku figuru
Kiselina koja se nalazi u kori jabuke pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka sa korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.
(Srbija danas)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".