Свима је познато да су јабуке важне за здравље, али ретко ко зна да су много здравије са кором. 

Фото: Профимедиа

 

 

Ово воће садржи добар извор биљних влакана, али само ако се једе с кором - плод просечне величине садржи 4,4 грама влакана, од чега се у кори налази 2,3 грама. Ако ољуштите јабуку, изгубићете и на витамину Ц. Најважније од свега је пре него што поједете јабуку са кором, да је добро оперете. 

Препоручује се да јабуке потопите у посуду са водом у коју сте претходно додали шољицу сирћета и две кашике сода бикарбоне. Након што јабуке одстоје у овој води пар минута, оперите их добро под млазом топле воде и спремне су за конзумацију.

Фото: Профимедиа

 

 

Јабука ублажава проблеме са дисањем

Кверцетин и налази се углавном у кори јабуке. Према истраживању, људи који једу пет или више јабука недељно плућа боље функционишу. 

Кверцетин утиче и на памћење

Једна студија показала је како се антиоксиданс бори против оштећења ткива у мозгу које се повезује с Алцхајмеровом болешћу и другим дегенеративним проблемима.

Заслужна за витку фигуру

Киселина која се налази у кори јабуке помаже изградњи мишића и сагоревању калорија. Једна јабука са кором дневно смањује ризик од гојазности.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".