Na splitskom kupalištu Kašjuni 20. avgusta nevreme se spustilo 'niotkuda', pa su brojni kupači počeli da beže sa plaže.

Britansku turistkinju Danijel DiMambro i njenu 19-godišnju ćerku u begu je prekinula munja koja je pogodila Danijel, zadavši joj teške povrede zbog kojih je još uvek u komi, a 10 dana nije mogla biti prebačena u Veliku Britaniju, piše Večernji list.

No situacija je mogla da se završi i gore. Naime, Danijelino srce je stalo na čak 30 minuta, no ekipa Hitne pomoći uspela je da je oživi. Prvo je bila na ventilatoru i pod sedacijom kako bi lekari sanirali opekotine i povrede glave koje je zadobila, kao i povrede unutrašnjih organa koje su nastale nakon što je kroz nju prošlo 300 miliona volti struje.

Sada više nije pod sedativima, ali i dalje je u komi. Doktori smatraju kako je njeno stanje dovoljno stabilno da bi posebnim medicinskim letom bila vraćena u Veliku Britaniju gde može da nastavi lečenje. NJena rodbina je za Dejli mejl rekla kako su veoma zahvalni lekarima koji su sposobnošću i brzom reakcijom spasili Danijelin život. 

Rodbina je takođe otkrila tačan tok događaja tog kobnog dana.

- Bila je na plaži s ćerkom, a njen sin je ostao u apartmanu. Vreme se promijenilo i munja ju je pogodila dok je odlazila s plaže - otkrili su.

Nakon nesreće, kažu da se sin vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo, a ćerka je odlučila da ostane uz majku celo vreme. 

- Morala se nositi s osiguravajućim kućama, bolnicom i policijom na jeziku koji ne govori - objasnila je porodica, dodajući kako je situacija bila veoma teška za Danijelinu ćerku.

Niko ne zna kako će izgledati Danijelin oporavak. Možda će trebati doživotnu pomoć ili neće moći više raditi. Pre nesreće, Danijel je bila fizioterapeutkinja s sopstvenom ordinacijom u Notingemu.

Prošle nedelje je profesorka Sanda Stojanović Stipić, koja je učestvovala u lečenju Danijel, otkrila kako lekari veruju da je munja pogodila ogrlicu koju je nosila.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".