Liz Tras je zvanično postala 56. premijerka Velike Britanije nakon što je Boris DŽonson dao ostavku, a kraljica je od nje zatražila da formira vladu.

Novopostavljeni premijer izašao je iz monarhove rezidencije Balmoral u Škotskoj nakon što je završio primopredaju vlasti - proces poznat kao 'ljubljenje ruku'. 

Foto: Tanjug/AP

 

- Kraljica je danas primila poslanicu Elizabet Tras i zatražila od nje da formira novu vladu. Gospođa Tras je prihvatila ponudu NJenog Veličanstva i poljubila ruke nakon imenovanja za premijera i prvog gospodara trezora - navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Tras će imati malo vremena za slavlje jer mora da se vrati u London i imenuje svoj kabinet. NJu čeka težak posao, a prvi zadatak joj je osimšljanje plana za suzbijanje rastućih računa za električnu energiju. 

Foto: Tanjug/AP

 

Očekuje se da će ona ograničiti prosečan račun za domaćinstvo na 2.500 funti godišnje - sa troškovima koji će se dodatno nadoknaditi zadržavanjem 400 funti koji su već bili angažovani.

Pre Liz Tras, u poseti kraljici bio je i odlazeći premijer, Boris DŽonson. Mediji pišu da se on u kraljičinoj rezidenciji zadržao oko 40 minuta. 

Foto: AP

 

Kako se navodi, kraljica je prihvatila njegovu ostavku. 

DŽonson je jutros poslednji put izašao iz Dauning strita i obratio se naciji. On je istakao da je "završio Bregzit" i nadgledao proces najbržeg uvođenja vakcine protiv virusa korona.

Foto: Tanjug/AP

 

Pored toga, rekao je da je njegova politika zemlji dala ekonomsku snagu, što će pomoći ljudima da prebrode energetsku krizu.

FOTO GALERIJA: Liz Tras kod kraljice Elizabete - zvanično imenovana za premijera Velike Britanije

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".