Tokom proteklih nekoliko zima, rendžeri su primetili da je obično ravna južna obala jezera postala ispupčena zbog neobičnih belih humki koje su se pojavile duž njegove obale.

Andželik Anderson, rendžer u Državnom parku Grejt Salt Lejk (Veliko slano jezero), rekla je za Gizmodo da su ona i drugi rendžeri postali toliko zabrinuti zbog humki da su zatražili pomoć od drugih državnih agencija.

- Bili smo veoma zabrinuti. Jedan od naših rendžera je kontaktirao Geološki zavod Jute tražeći odgovore - rekla je.

Geolozi su reagovali i sakupili uzorke sa gomila. NJihovi testovi su utvrdili da su gomile jedna vrsta formacije soli koja se naziva mirabilitna humka, koja se ponekad naziva i Glauberova so.

Formacije su generalno retke i nastaju kada podzemna voda reaguje sa mineralima, a zatim izbacuje mehuriće na površinu. Kada se smeša pomeša sa hladnim vazduhom, formira bele kristale, koji se zatim stvrdnu u kredaste, bele humke.

Humke su prvi put primećene 2019. Generalno, deo jezera gde se pojave bio bi prekriven vodom, ali nivoi jezera su značajno opali u poslednje tri godine na rekordno nizak nivo zbog suše koja je pogodila zapad SAD.

Ovo je obezbedilo idealno okruženje za rast humki. Izveštaj UGS-a (Geološkog društva Jute) sugeriše da bi gomile na kraju mogle da zatvore svoj početni izvor vode, što primorava podzemne vode da pronađu novi put do površine. Kada se to dogodi, formira se nova humka koja nastavlja ciklus.

Anderson je rekla da su svake godine od 2019. pronašli više humki, a često i veće humke nego prethodnih godina.

- Ove godine smo zabeležili 15, najviše što smo ikada videli - rekla je ona.

- Takođe su postale veće, a jedna je bila visoka skoro metar. Prošle godine je bila i jedna koja je bila dugačka više od 10 metara - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".