Током протеклих неколико зима, ренџери су приметили да је обично равна јужна обала језера постала испупчена због необичних белих хумки које су се појавиле дуж његове обале.

Анџелик Андерсон, ренџер у Државном парку Грејт Салт Лејк (Велико слано језеро), рекла је за Гизмодо да су она и други ренџери постали толико забринути због хумки да су затражили помоћ од других државних агенција.

- Били смо веома забринути. Један од наших ренџера је контактирао Геолошки завод Јуте тражећи одговоре - рекла је.

Геолози су реаговали и сакупили узорке са гомила. Њихови тестови су утврдили да су гомиле једна врста формације соли која се назива мирабилитна хумка, која се понекад назива и Глауберова со.

Формације су генерално ретке и настају када подземна вода реагује са минералима, а затим избацује мехуриће на површину. Када се смеша помеша са хладним ваздухом, формира беле кристале, који се затим стврдну у кредасте, беле хумке.

Хумке су први пут примећене 2019. Генерално, део језера где се појаве био би прекривен водом, али нивои језера су значајно опали у последње три године на рекордно низак ниво због суше која је погодила запад САД.

Ово је обезбедило идеално окружење за раст хумки. Извештај УГС-а (Геолошког друштва Јуте) сугерише да би гомиле на крају могле да затворе свој почетни извор воде, што приморава подземне воде да пронађу нови пут до површине. Када се то догоди, формира се нова хумка која наставља циклус.

Андерсон је рекла да су сваке године од 2019. пронашли више хумки, а често и веће хумке него претходних година.

- Ове године смо забележили 15, највише што смо икада видели - рекла је она.

- Такође су постале веће, а једна је била висока скоро метар. Прошле године је била и једна која је била дугачка више од 10 метара - рекла је она.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".