Dok se ceo svet priseća izuzetnog života kraljice Elizabete II i njene 70-godišnje vladavine, Australijanci se najviše prisećaju "najveće nerešene misterije" njene vladavine - atentata na nju u blizini Sidneja pre više od 50 godina.

Kraljica Elizabeta i princ Filip putovali su iz Sidneja u Orindž, u sklopu svoje australijske turneje 1970. godine kada su postali žrtve "Litgou zavere".

Naime, kako piše britanski Dejli mejl, kraljevski par išao je vozom preko Plavih planina 29. aprila 1970. godine, kada se otprilike na pola puta voz zaustavio. Iako to tada nisu znali, oni su za dlaku izbegli smrt i to zahvaljujući sporom kretanju voza.

Foto: Profimedia

 

Bivši detektivski nadzornik Klif Mekhardi rekao je da su potencijalne ubice postavile deblo preko šina, u nadi da će lokomotiva ispasti iz šina. Srećom, mašinovođa je odmah zakočio voz koji se i pre toga sporo kretao, pre nego što se zaustavio na pružnom prelazu. Voz je ostao na pruzi i nije pretrpeo značajnija oštećenja.

- Da je voz postigao normalnu brzinu, izleteo bi iz šina i zakucao se u nasip. Moja istraživanja su pokazala da je deblo bilo namerno postavljeno na šine - rekao je Mekhardi za Dejli mejl 2009. godine.

Foto: Profimedia

 

Zbog razrađenosti plana i poznavanja puta, Mekhardi sumnja da je sve planirano pomoću insajdera. Kako je rekao za britanske medije, on sumnja da su potencijalni atentatori bili simaptizeri Australijske irske republikanske vojske. Pored toga, navodi da je ovaj pokušaj ubistva skrivan od javnosti, kao i od same kraljevske porodice skoro 40 godina, kako bi se australijska vlada spasila sramote. 

Mekhardi je ipak odlučio da kaže šta se dogodilo kako bi pomogao u otkrivanju najveće nerešene misterije njegove karijere. Iako razume zašto se pokušaj ubistva držao u tajnosti, bivši detektiv je rekao da je zataškavanje pokušaja atentata značilo da policija nikada nije mogla da ulovi kriminalce.

- Nikada nismo došli do osumnjičeniha, jer kada smo ispitivali ljude, svima se činilo da govorimo u zagonetkama jer nismo mogli da otkrijemo o čemu su tačno bili naši upiti - priznao je on.

Podsetimo, kraljica Elizabeta II preminula je juče u 96. godini.

Bakingemska palata je u četvrtak uveče objavila smrt kraljice Elizabete Druge, koja je bila najduže vladajući britanski monarh.

 

 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".