Kraljica je preminula u zamku Balmoral u Škotskoj gde je bila pod medicinskim nadzorom prema savetu lekara.

Kraljica je poslednji put viđena u javnosti kada je ove nedelje primila odlazećeg premijera Borisa DŽonsona i novu premijerku Liz Tras. Izgledala je prisebno, ali krhko i koristila je štap tokom audijencije Tras u utorak.

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. NJeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Elizabeta II umrla je danas u 96. godini, a njeno kumče na Fejsbuku ponosno podsetilo javnost da ga je krstila britanska kraljica.

- Moja kuma NJeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada NJeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem DŽordžom VI u Londonu - napisao je na Fejsbuku naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (76).

Na sajtu "Town and country" piše da je prestolonaslednik rođen u Londonu kršten u Vestminsterskoj opatiji, a da je odrastao u egzilu u Velikoj Britanije. Napominje se da je on i potomak kraljice Viktorije pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević biranim rečima se oprostio od svoje kume. 

- Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti moje drage kume, NJenog Veličanstva Kraljice Elizabete Druge. Moja supruga, Princeza Katarina, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir i spokoj u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, NJegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu III i svim ostalim članovima Kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima.
Uvek ću se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti. Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. NJena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija - napisao je on

 

 

Na listi ljudi koje je krstila Elizabeta ima 30 imena, a među njima su i Lejdi Virdžinija Meri Elizabet Ficroj, ćerka Hju i En Ficroj, vojvotkinje od Graftona i Kristofer Abel Smit, sin Henrijete, ledi Abel Smit i Aleksandera Abela Smita.

Kada je Aleksandar II Karađorđević 2017. u Beogradu ženio sina Filipa, očekivao se dolazak britanske kraljice, ali je ona bila sprečena da prisustvuje svečanosti.

Foto: Arhiva Novosti

 

Kuma na venčanju Filipa i Danice Karađorđević (pre braka Marinković) bila je prestolonaslednica Švedske Viktorija, a među gostima je bila i Sofija od Grčke, bivša španska kraljica i majka španskog kralja Filipa VI.

Prestolonaslednik je sina Filipa dobio sa bivšom suprugom, Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, princezom od Brazila i Portugala, sa kojom ima i sinove Aleksandra II (Filipov brat blizanac) i Petra. U braku je sa princezom Katarinom Karađorđević.

(Najžena)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".