Američki predsednik DŽo Bajden i prva dama Bele kuće, DŽil Bajden, među prvima su izjavili da će prisustvovati kraljičinoj sahrani u ponedeljak, 19. septembra.

Mnoštvo svetskih lidera, od Japana do Francuske, doletelo je na sahranu Vestminsterske opatije.

Ali, prema izveštajima, postavljena su stroga pravila koja šefovi država moraju poštovati dok kraljevski protokol čvrsto preuzima kontrolu nad postupcima, piše britanski Miror.

Uvaženim gostima na kraljičinoj sahrani zabranjeno je sletanje privatnih aviona na najprometniji aerodrom u Velikoj Britaniji, navodi se u medijima.

Foto: Profimedia

 

Predsednici i premijeri će takođe možda morati da putuju autobusom do čuvene opatije kako bi izbegli gužvu automobila koja bi se pojavila na svečanoj prilici.

Saopšteno je i da će lideri imati pratnju koja će ih odvesti na mesto događaja sa nepoznate lokacije u zapadnom Londonu gde će morati da ostave svoje automobile "zbog strogih bezbednosnih i putnih ograničenja".

Međutim, Dauning strit je ranije javio da bi DŽo Bajden mogao da bude izuzet od potrebe da se vozi autobusom, zbog dugotrajnih američkih bezbednosnih protokola.

Dostojanstvenici su takođe očigledno bili obavešteni da nisu u mogućnosti da slete privatnim avionima na aerodrom Hitrou — umesto toga rekli su im da idu na "manje prometne" aerodrome ako žele da putuju na tako luksuzan način.

Lideri su dobili stroga uputstva da ostave svoju pratnju kod kuće za događaj, koji će verovatno privući globalnu televizijsku publiku. Samo njihovom supružniku ili partneru dozvoljeno je da prisustvuju sahrani sa njima.

Foto: Profimedia

 

Zvanični sastanci vlade takođe neće biti predviđeni, a Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorava da će svi zahtevi biti odbijeni "zbog obimnog ceremonijalnog programa u vezi sa državnom sahranom".

Očekuje se da će lideri većine zemalja Komonvelta biti na sahrani, a premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern najavila je da će otići na skoro 24-časovno putovanje sa delegacijom uključujući kralja Maora Kingija Tuheitija.

Kanadski premijer DŽastin Trudo potvrdio je svoje prisustvo, kao i australijski premijer Entoni Albanez.

Francuz Emanuel Makron, Nemački Frank-Valter Štajnmajer, Italijan Serđo Matarela, Turčin Redžep Tajip Erdogan i Brazilac Žair Bolsonaro su među predsednicima koji prisustvuju, zajedno sa Ursulom fon der Lajen iz Evropske komisije.

Španski kralj Felipe i njegova supruga kraljica Leticija su među evropskim članovima kraljevske porodice koji će prisustvovati.

Pozivnice nisu poslate Rusiji, Belorusiji i Mjanmaru, kažu izvori iz Vajthola. Velika Britanija trenutno ima sankcije primenjene na sve tri zemlje.

Složeni raspored sedenja mogao je da se finalizuje tek kada se gosti odazovu pozivima, a krajnji rok za prijem kandidata je bio četvrtak (15. septembar).

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".