Sve oči su danas uprte u kovčeg kraljice Elizabete II dok se svet oprašta od pokojnog monarha tokom njene državne sahrane.

Olovom obložen kovčeg koji pripada NJenom Veličanstvu, koja je preminula u četvrtak, 8. septembra, ležao je u stanju danima koji su prethodili sahrani.

Stotine hiljada ožalošćenih pojavilo se da oda poslednju poštu kraljici, poštovanoj svetskoj ikoni koja je vladala 70 godina – sa redovima koji se protežu miljama.

Oni koji su za to vreme prošli pored kovčega NJenog Veličanstva ili su se uključili da gledaju sahranu primetiće da je kovčeg umotan u šarenu zastavu i da se na vrhu nalazi veliki broj predmeta.

Foto: Tanjug/AP

 

Koja je zastava na kraljičinom kovčegu? Kovčeg je prekriven zastavom pod nazivom Kraljevski standard, koja predstavlja suvereno i Ujedinjeno Kraljevstvo. Crveni, žuti i plavi Standard je podeljen na četiri četvrtine: Englesku (tri lava prolaze) u prvoj i četvrtoj četvrtini, Škotsku (razuzdani lav) u drugoj četvrtini i Irsku (harfa) u trećoj četvrtini.

Vels nije predstavljen u Kraljevskom standardu, pošto je njegov poseban položaj kao kneževine priznat stvaranjem princa od Velsa mnogo pre nego što je kvart za Škotsku i Irsku bio uključen u Kraljevski grb.

Zastava će biti uklonjena iz kovčega večeras na ceremoniji predaje u kapeli Svetog Đorđa u Vindžoru - gde će biti zamenjena Bojom kampa Kraljičine kompanije Grenadirske garde.

Dok je kovčeg NJenog Veličanstva ležao i bio dostupan za kratko vreme za javno gledanje u katedrali Svetog DŽajlsa u Edinburgu, bio je ukrašen Kraljevskim standardom Škotske.

Ova zastava uključuje škotski grb u prvoj i četvrtoj četvrtini i engleski grb u drugoj. Koja je kruna na kraljičinom kovčegu? Na vrhu kovčega nalazi se kruna Carske države - koja je optočena sa više od 3.000 dragog kamenja i za koju se kaže da je teška pet funti.

Kruna nosi dijamant Kulinan iz Južne Afrike, koji je prilično kontroverzan, kao i safir Svetog Edvarda, najstariji dragi kamen u kolekciji. Nekadašnji dragulj od 317 karata iskopan je u Kulinanu u Južnoj Africi 1905. godine tokom vrhunca britanske kolonijalne vladavine.

Britanski kolonijalisti su kasnije preimenovali dijamant u Kulinan II, nazvan po predsedniku premijernog rudnika Tomasu Kulinanu, i postavljen na krunu 1937.

Foto: Tanjug/AP

 

Kruna je opremljena sa ukupno 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina.

Biće izvađena iz kovčega tokom ceremonije predanja ove večeri.

Carska kugla i Carsko skiptar takođe počivaju na zatvorenom kovčegu.

Koje cveće je na kraljičinom kovčegu? Na vrhu je položen cvetni venac koji se sastoji od dalija, slatkog graška, floksa, belog vrijeska i borove jele. Cveće je ubrano sa imanja Balmoral, voljene škotske rezidencije u kojoj je kraljica provela leta tokom svog života i gde je umrla 8. septembra.

Cvetovi venca podsećaju na belo cveće koje je ležalo na kovčegu njenog supruga, princa Filipa, vojvode od Edinburga, 2021.

Na njegovom vencu su bili beli ljiljani, ruže, frezija, cvet voska, jasmin i slatki grašak.

Kraljica je sama odabrala cveće svog pokojnog muža, prema Hello! Magazine.

(Espreso)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".