Kovčeg sa telom kraljice Elizabete spušten je u kriptu u kapeli Svetog Đorđa gde će počivati pored svog supruga princa Filipa koji je preminuo u aprilu prošle godine.

London i čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo danas se oprostio od kraljice Elizabete Druge koja je sahranjena u Crkvi Svetog Đorđa u okviru Vindzorske palate.

Foto:Jutjub printskrin/skynews

 

 

Elizabeta je umrla  8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj u 96. godini života. Ujedinjeno Kraljevsto je obeležilo period nacionalne žalosti od 10 dana, a državna sahrana kraljice počela je danas u 11.00 ujutro po lokalnom vremenu u Vestminsterskoj opatiji i praćena službom u Kapeli Svetog DŽordža u Vindžoru,

Ovo je jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara u Ujedinjenom kraljevstvu.

Članovi 23 kraljevske porodice bili su u prvim redovima u Vestminsterskoj opatiji, ispred 90 drugih predsednika i premijera, kako nalaže protokol. Sahrani je prisustvovala skoro svaka zemlja ili teritorija sa kojom Britanija ima diplomatske odnose.

Foto: Profimedia

 

 

Retki izuzeci su Rusija, Belorusija i Mjanmar. Nekoliko država je pozvano da pošalju svoje ambasadore ali ne i šefove država, poput Irana, Severne Koreje i Nikaragve.

Na poslednjem ispraćaju kraljice pojavili su se predsednica Vlade naše zemlje Ana Brnabić, DŽozef Bajden sa suprugom DŽil, prava dama Ukrajine, Emanuel Makron, kao i svi živi bivši premijeri Velike Britanije, uključujući Borisa DŽonsona, Terezu Mej, Dejvida Kamerona, Gordona Brauna, ser Tonija Blera i ser DŽona Mejdžora, kao i Liz Tras.

Foto: Profimedia

 

 

Povorku koja je predvodio kralj Čarls, pratio je orkstar, a sa njim su u povorci bili  i princ i princeza od Velsa sa svojom decom, DŽordžom i Šarlot, vojvodom i vojvotkinjom od Saseksa.

BONUS VIDEO:

ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE: Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".