Uveliko se domaćini i domaćice spremaju da u svojim domovima proslave krsne slave. Svakako jedna od najlepših poslastica jesu žerbo kocke koje su sastavni deo slatkog slavskog menija. 

Za ovaj recept potrebno je:

  • 120 gr maslaca ili margarina,
  • 3 - 4 kašike šećera,
  • 100 ml mleka,
  • 350 gr brašna,
  • korica limuna,
  • 1 jaje,
  • 500 gr pekmeza od šipka ili kajsije,
  • 150 gr ml oraha,
  • 100 gr čokolade,
  • 3 kašike ulja,
  • malo kvasca

Način pripreme:

Mikserom umutite maslac sa šećerom, dodajte limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesite meko testo. Potrebno je da testo bude glatko. Spakujte ga u kesu i držate u zamrzivaču 15 min ili 30 minuta da se dobro ohladi.

Zatim kada se testo ohladi, podelite ga na 4 jednaka dela po 200 gr pa oklagijom svaki deo razvucite u koru koja će biti veličine tepsije.

Foto: Printskrin/Jutjub/Sanja Mandic Sanjine đakonije

 

Pripremate fil tako što u jednoj činiji  pomešate orahe, džem od kajsije i šećer. 

Tepsiju obložite pek papirom, a ukoliko nemate papir nauljite tepsiju. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Sanja Mandic Sanjine đakonije

 

Potom stavite prvu razvučenu koru, a po njoj stavite trećinu fila od džema i oraha, staviti drugu koru i nju premazažite kao i treću i nju premazati. Pokriti četvrtom korom i viljuškom izbockajte (nju ne mažemo). Ostavite da odmori 15-20 minuta pa stavite da se ispeče  u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 35 minuta. Rastopiti čokoladu sa 3 kašike ulja dobro izmešajte i prelijte kolač.

Foto: Printskrin/Jutjub/Sanja Mandic Sanjine đakonije

 

 

Kolač možete seći na kocke kada se čokolada dobro stegne. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Sanja Mandic Sanjine đakonije

 

(Stil)

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".