Uveliko se domaćini i domaćice spremaju da u svojim domovima proslave krsne slave. Svakako jedna od najlepših poslastica jesu žerbo kocke koje su sastavni deo slatkog slavskog menija.
Za ovaj recept potrebno je:
- 120 gr maslaca ili margarina,
- 3 - 4 kašike šećera,
- 100 ml mleka,
- 350 gr brašna,
- korica limuna,
- 1 jaje,
- 500 gr pekmeza od šipka ili kajsije,
- 150 gr ml oraha,
- 100 gr čokolade,
- 3 kašike ulja,
- malo kvasca
Način pripreme:
Mikserom umutite maslac sa šećerom, dodajte limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesite meko testo. Potrebno je da testo bude glatko. Spakujte ga u kesu i držate u zamrzivaču 15 min ili 30 minuta da se dobro ohladi.
Zatim kada se testo ohladi, podelite ga na 4 jednaka dela po 200 gr pa oklagijom svaki deo razvucite u koru koja će biti veličine tepsije.
Pročitajte još
Pripremate fil tako što u jednoj činiji pomešate orahe, džem od kajsije i šećer.
Tepsiju obložite pek papirom, a ukoliko nemate papir nauljite tepsiju.
Potom stavite prvu razvučenu koru, a po njoj stavite trećinu fila od džema i oraha, staviti drugu koru i nju premazažite kao i treću i nju premazati. Pokriti četvrtom korom i viljuškom izbockajte (nju ne mažemo). Ostavite da odmori 15-20 minuta pa stavite da se ispeče u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 35 minuta. Rastopiti čokoladu sa 3 kašike ulja dobro izmešajte i prelijte kolač.
Kolač možete seći na kocke kada se čokolada dobro stegne.
(Stil)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".