Увелико се домаћини и домаћице спремају да у својим домовима прославе крсне славе. Свакако једна од најлепших посластица јесу жербо коцке које су саставни део слатког славског менија.
За овај рецепт потребно је:
- 120 гр маслаца или маргарина,
- 3 - 4 кашике шећера,
- 100 мл млека,
- 350 гр брашна,
- корица лимуна,
- 1 јаје,
- 500 гр пекмеза од шипка или кајсије,
- 150 гр мл ораха,
- 100 гр чоколаде,
- 3 кашике уља,
- мало квасца
Начин припреме:
Миксером умутите маслац са шећером, додајте лимунову кору, квасац, млеко и брашно и замесите меко тесто. Потребно је да тесто буде глатко. Спакујте га у кесу и држате у замрзивачу 15 мин или 30 минута да се добро охлади.
Затим када се тесто охлади, поделите га на 4 једнака дела по 200 гр па оклагијом сваки део развуците у кору која ће бити величине тепсије.
Прочитајте још
Припремате фил тако што у једној чинији помешате орахе, џем од кајсије и шећер.
Тепсију обложите пек папиром, а уколико немате папир науљите тепсију.
Потом ставите прву развучену кору, а по њој ставите трећину фила од џема и ораха, ставити другу кору и њу премазажите као и трећу и њу премазати. Покрити четвртом кором и виљушком избоцкајте (њу не мажемо). Оставите да одмори 15-20 минута па ставите да се испече у загрејаној рерни на 190 степени 35 минута. Растопити чоколаду са 3 кашике уља добро измешајте и прелијте колач.
Колач можете сећи на коцке када се чоколада добро стегне.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО:
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".