Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je potreban mnogo masovniji obuhvat ovom vakcinacijom, kako bi se sprečilo oboljevanje od karcinoma koje infekcija humanim papiloma virusom može da izazove. 

Istraživanje sprovedeno u devet evropskih zemalja, pokazalo je da je informisanost o HPV u Srbiji izrazito mala u poređenju sa evropskim zemljama, iako je Srbija neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, koji se godišnje otkrije kod oko 1.500 žena, a sa ovom dijagnozom za 12 meseci umre njih 700. 

Nacionalna alijansa "VeličanstvenoNE", koja je osnovana 2. novebra ove godine, na inicijativu Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika "Progovori" i Udruženja žena "Naša Aska", radiće na podizanju svesti o značaju HPV vakcinacije, verujući da to može da promeni surovu statistiku. 

Foto: Promo

 

 

- Upravo zato mi, kao Udruženje, osnivamo nacionalnu alijansu "VeličanstveNE" kako bismo širili svest o značaju HPV imunizacije, boljoj informisanosti javnosti, većem obuhvatu vakcinacije, a sve sa ciljem da bi se sprečila bolest- kaže Gorica Đokić, potpredsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori". - Država je omogućila da se vakcina daje o trošku RFZO, tu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i raka penisa, vagine, anusa, ždrela. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe. 

Foto: Promo

 

 

Ginekolozi uočavaju da je u našoj zemlji veliki broj mladih zaraženo HP virusom, što je posledica nezaštićenog seksualnog odnosa. Međutim, najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bio "bolest starijih žena". 

Foto: Promo

 

 

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić, na osnivanju nacionalne alijanse "Veličanstvene" pozvala je sve građane da ne veruju sve što pročitaju na internetu, već da veruju svojim lekarima. Takođe, pozvala je i sve one žene koje su do sada ikada sumnjale da li treba ili ne treba da prime vakcinu, sada zaštite svoju decu. 

Foto: Promo

 

 

- Imala sam, nažalost, priliku da vidim kako izgleda odmakli stadijum raka grlića materice kod svojih bliskih prijateljica, ali i kod pacijentkinja. To je slika koju niko od nas ne bi voleo da vidi – poručila je ministarka Grujičić. - Rak grlića materice se lečio na razne načine, nekada operacijom i to je bila sreća. Međutim, u velikom broju slučajeva operacija je značila da pacijenti više nikada neće moći normalno da mokre, prazne creva. I onda se pristupalo zračenju. Tada se implantira izvor zračenja upravo u matericu. Nekada se to radilo bez anestezije, što danas nije više slučaj. I to je jedan mučan proces, gde žena leži nepomično na ginekološkom stolu. To nije prijatno, a da ne govorim kakave su muke kada dođe završni stadijum bolesti. A mi to možemo da izbegnemo. Zato sve građane molim da ne vrte internet i ne slušaju ljude koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta. Verujete medicini zasnovanoj na dokazima. Imamo vakcinu, država je obezbedila da bude besplatna. 

HPV vakcina je prva vakcina koja je stavljena na listu lekova, odnosno prva koja je obezbeđena o trošku države kao vakcina za preporučenu imunizaciju, rekla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

- Na to smo veoma ponosni, jer je stav RFZO uvek bio da se mora mnogo više raditi na polju profilakse obolevanja - navela je. - Upravo je to specifika ove vakcine, jer prvi put pričamo o inovativnom leku koji nije namenjen obolelim, već se o trošku RFZO daje zdravoj populaciji i to najznačajnijoj grupi stanovništva, a to se deca. 

Foto: Promo

 

 

Rak grlića materice je jedan od karcinoma koji može da se prevenira, objašnjava prof. dr Katarina Jeremić Stefanović, ginekolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, napominjući da je zato važno odazivati se na preventivne ginekološke preglede. 

Foto: Promo

 

 

- Najveći faktor rizika za nastanak ovog tipa karcinoma je HPV infekcija, a zatim pušenje, druge polno prenosive bolesti, rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet, odnosi bez zaštite. Karcinom grlića materice je u ranim stadijumima obično asimptomatski. Od pojave početnih lezija pa do ispoljavanja simptoma može da prođe čak i 20 godina. Svaka žena na listu svojih prioriteta treba da uvrsti odlazak na ginekološki pregled jednom godišnje. Ne postoji nijedna nedoumica kada je to u pitanju, kao ni jedna valjan razlog koji bi govorio u prilog drugačijem ponašanju - precizirala je prof. dr Jeremić Stefanović, inače i predsednica Udruženja za očuvanje fertiliteta. 

Foto: Ministarstvo