Ovi međuizbori biće, zbog toga i svojevrni referendum o aktuelnoj administraciji predsednika, koja se suočava sa brojnim izazovima u vreme velike polarizacije američkog društva, javlja Bi-Bi-Si.


Ankete ukazuju da su republikanci u prednosti kada je reč o Predstavničkom domu, donjem domu Kongresa, dok će izbor članova Senata biti neizvesniji, navodi britanski javni servis.

Odluku o tome ko će kontrolisati Senat u naredne četiri godine verovatno će doneti birači u Pensilvaniji, DŽordžiji i Nevadi.

Foto: Tanjug/AP

 

Izbor 435 članova Predstavničkog doma i 35 senatora najvišeg američkog zakonodavnog tela održava se u atmosferi netrpeljivosti i procena u javnosti da bi partija aktuelnog predsednika mogla da izgubi kontrolu nad oba doma Kongresa, preneo je Glas Amerike (VOA).

Ima izgleda da na kongresnim izborima republikanci ponovo osvoje većinu u Predstavničkom domu Kongresa, jer igraju na kartu ekonomije - što je tema koja trenutno najviše frustrira birače, navodi VOA.

Demokrate, su sa druge strane, svoju kampanju bazirali na pitanjima kao što je abortus, što je dospelo u centar pažnje nakon što je Vrhovni sud letos ukinuo univerzalnu zaštitu prava na prekid trudnoće.

Kada je reč o Senatu, gde demokrate i republikanci imaju po 50 mesta, situacija nije toliko jasna.

Foto: Tanjug/AP

 

Republikanci žele da preuzmu i Senat, ali su trke sa demokratama, u pojedinim državama u kojima senatori idu na reizbor, veoma tesne.

Demokrate, koje vodi Nensi Pelosi, imaju većinu od 2018. godine, kada su pobedili na kongresnim izborima za vreme mandata Donalda Trampa.

Foto: Profimedia

 

Republikancima je potrebno samo pet mesta da bi preuzeli većinu od demokrata, a izbori se dešavaju u nekoliko desetina distrikta u različitim državama.

Ako republikanci preuzmu donji dom, imenovaće i novog predsedavajućeg koji će na dužnost stupiti 3. januara 2023.

Oni će odlučivati o odborima i o kojim će se zakonskim predlozima raspravljati.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti već je predstavio program "Posvećenost Americi", sa zakonskim predlozima iz oblasti ekonomije i bezbednosti granica koje će Republikanska stranka predložiti ako preuzme većinu.

Povratak republikanske većine bila bi i pobeda za Donalda Trampa, kojeg su demokrate u Predstavničkom domu označile odgovornim za nasilje na Kapitolu 6. januara 2021.

Foto: Profimedia

 

Politički prioriteti demokrata, poput prava na abortus, klimatskih promena i pooštravanja propisa o nošenju oružja, bili bi skrajnuti, a agenda predsednika Bajdena bila bi praktično mrtva u preostale dve godine njegovog mandata.


Međutim, budući da ništa ne može da stupi na snagu bez potpisa predsednika, očekuje se da će ubuduće predlozi zakona o javnom dugu, finansiranju vlade, vojnim pitanjima i ostalim, biti predmet pregovora republikanaca, demorkata i Bele kuće.

Senat bi mogao da ode na obe strane posle kongresnih izbora, ali deluje da demokrate i dalje imaju šanse da održe tanku većinu, odnosno ostanu na 50 mesta.

Ako ne bude tako, republikanski Senat bi mogao da usvaja zakone koje bi prihvatio i republikanski Predstavnički dom, što bi pojačalo pritisak na Bajdena.

Foto: AP

 

Republikanski Senat bi, takođe, otežao Bajdenu time što bi blokirao ili odlagao potvrđivanje predsednikovih kandidata za sudije ili pripadnike izvršne vlasti, dodaje VOA.

Ako demokrate uspeju da zadrže Senat i Predstavnički dom, očekuje se da bi republikanci mogli da nastave sa pokušajima da pridobiju umerene demokrate u Senatu za svoje zakonske predloge.

Demokratski Kongres bi mogao i da ponovo pokrene pregovore o važnim tačkama Bajdenove agende koje nikada nisu usvojene, kao što je paket socijalnih i ekonomskih mera oko kojeg demokrate međusobno nisu mogle da se dogovore.

Foto: Tanjug/AP

 

Više od 42 miliona Amerikanaca je već glasalo, bilo lično ili slanjem listića, prema podacima Ju-Es elekšens prodžekta (US Elections Project), koji prati prevremeno glasanje, javlja Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

Pošto neke države dozvoljavaju slanje glasačkih listića i na dan izbora, stručnjaci navode da će možda proći dani ili nedelje pre nego što ishod bude jasan.

Na međuizborima, Amerikanci će danas birati i guvernere u 36 saveznih država i tri teritorije.

BONUS VIDEO:

VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".