U jednom od intervjua za Bi-Bi-Si tvorac popularne animirane seije Met Grening otkrio je zašto glavni likovi u seriji nisu neke druge boje, nego baš upadljivo žuti. Rekao je da je jedna od animatorki spontano došla na ideju da budu žute boje, koja se njemu lično svidela.

- Jedna animatorka je osmislila "žutilo" Simpsonovih i čim mi ga je prikazala, rekao sam: "Ovo je odgovor! Kad daljinskim upravljačem listate kanale i upadne u fokus žuta boja, znaćete da gledate Simpsonove - rekao je Grening, dodajući da nije želeo da prihvati "konvencionalne boje crtaća" za glavne junake svoje animirane serije.

Nekad je gledaocima sa malih ekrana verovatno bilo čudno da vide likove žute boje kože i svakako im je trebalo da se na to naviknu. Iako je, s obzirom na uspeh Simpsonova u poslednjih 30 godina, odabir žute bio genijalan Greningov potez, to se može potkrepiti i nekim naučnim tvrdnjama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Simpsons (@thesimpsons)

Teorija boja mogla je da utiče na odluku da se odabere svetlija boja jer je poznato da žuta poseduje i psihološki učinak na ljudski mozak. Zbog načina na koji naše oči obrađuju svetlost, žuta je boja najvidljivija ljudskom oku, a takođe simbolizuje optimizam i radost.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".