Beli luk se gotovo redovno jede i stavlja kao začin u razna jela. Malo je domaćih biljaka kojima se pridaje tolika važnost i u koje se ima tako neupitno poverenje kao prema belom luku. U narodnoj i u naučnoj medicini poslednjih godina beli luk se upotrebljava za lečenje znatnog broja vrlo raznovrsnih bolesti.
Međutim, uprkos ovim lekovitim svojstvima, četiri vrste ljudi ne bi smele da ga konzumiraju.
Nizak krvni pritisak
Beli luk snižava krvni pritisak, pa ako imate sličan problem, možete da sebi napravite "magareću uslugu" konzumiranjem ove namirnice.
Pred operaciju
Ukoliko u skorije vreme treba da idete na neku hirušku intervenciju onda se preporučuje da ne jedete beli luk najmanje dve nedelje jer bi se produžilo krvarenje.
Pročitajte još
Problemi sa očima
Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja, takođe treba da izbegavaju beli luk.
Problemi sa jetrom
Neka jedinjenja u belom luku mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Ovim putem se utiče na varenje hrane i pogoršavanje simptoma hepatitisa, poput mučnine, piše "Glosi".
BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".