Premijerka Ana Brnabić izjavila je nakon sednice da se propusnice uvode u ugostiteljskim objektima u subotu 23. okotbra posle 22č.

Propusnice će kontrolisati ovlašćena lica, i vlada će na sutrašnjoj sednici da usvoji odobrenje o proveri ličnih dokumenata za proveru validnosti kovid propusnice. 

Foto: Tanjug

 

Na pitanje zašto se kovid propusnice traže u ugostiteljaski objektima tek posle 22č , premijerka je odogovorila:

- Mi smo gledali da uvedemo propusnice tamo gde je neophodan boravak, pogotovo u kasnim satima. Nakon 22č je u mnogim lokalima glasna muzika, pevanje, grljenje i sve skupa jednostavno povećava rizik zaraze. Nije isto kada ujutru pijete kafu u kafiću ili boravite posle 22č u nekom takvom objektu - rekla je premijerka. 

ŠTA JE KOVID PROPUSNICA?

- Validan kovid sertifikat  predstavlja potvrdu druge odnosno treće doze vakcine koja nije starija od 210 dana. U koliko ste primili drugu dozu, a niste primili u roku od sedam meseci treću dozu, ne važi vam kovid sertifikat. Takođe, i negativan PCR test je validna propsunica ukoliko nije stariji od 72 časa ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati - zaključila je premijerka, a detalji oko propisanih kazni i načina kontrole su na usvajanju u Vladi.