Talibani su zabranili ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu, što je izazvalo međunarodnu osudu i očaj među mladim ljudima u zemlji.

Ministar visokog obrazovanja najavio je regresiju u utorak, rekavši da će odmah stupiti na snagu.

Zabrana dodatno ograničava obrazovanje žena – devojčice su već isključene iz srednjih škola otkako su se talibani vratili prošle godine, piše Bi-Bi-Si.

Neke žene organizovale su proteste u glavnom gradu Kabulu u sredu.

- Danas izlazimo na ulice Kabula da podignemo glas protiv zatvaranja univerziteta za devojke - rekle su demonstranti iz grupe „Jedinstvo i solidarnost žena u Avganistanu“.

Foto: Profimedia

 

Male demonstracije brzo su ugasili talibanski zvaničnici.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci devojaka u školama kako plaču zbog ovakve odluke talibanske vlasti. 

Ujedinjene nacije i nekoliko zemalja osudile su ovu naredbu, koja vraća Avganistan u prvi period vladavine Talibana kada devojčice nisu mogle da dobiju formalno obrazovanje.

Specijalni izvestilac UN-a za Avganistan rekao je da je to „novi niz koji dodatno narušava pravo na jednako obrazovanje i produbljuje brisanje žena iz avganistanskog društva“.

SAD su saopštile da bi takav potez „došao sa posledicama po talibane“.

- Talibani ne mogu očekivati da budu legitimni član međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih u Avganistanu - rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Foto: AP

 

- Nijedna zemlja ne može napredovati kada je polovina njenog stanovništva zadržana.

Zapadne zemlje su zahtevale da talibani poboljšaju obrazovanje žena ako žele da budu formalno priznati kao avganistanska vlada. Talibani su obećali mekšu vladavinu nakon što su prošle godine preuzeli vlast nakon povlačenja SAD iz zemlje. Međutim, tvrdolinijski islamisti su nastavili da ukidaju prava i slobode žena u zemlji.

Talibanski vođa Hibatulah Akhundzada i njegov uži krug bili su protiv modernog obrazovanja - posebno za devojke i žene. Ovom stavu je bilo protivljenja umerenijih zvaničnika, a analitičari kažu da je ovo pitanje bilo tačka frakcijske podele cele godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Ipak, u utorak je ministarstvo obrazovanja saopštilo da su njegovi naučnici procenili univerzitetski nastavni plan i program i okruženje, i da će pohađanje nastave za devojčice biti obustavljeno "dok se ne obezbedi odgovarajuće okruženje". Dodaje se da će uskoro obezbediti takvu postavku i da "građani ne bi trebalo da budu zabrinuti".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".