Simptomi poput temperature, dijareje ili povraćanja su manifestacije virusnih infekcija, koje zaista za dva ili tri dana prođu i ne izazivaju teže posledice. Međutim, važno je znati da postoje i virusi koji mogu da budu jedan od uzroka za nastanak karcinoma. Upravo takvi su humani papiloma virusi (HPV). Oni su izuzetno rasprostranjen, i gotovo ih je nemoguće izbeći tokom seksualno aktivnog perioda života. Praktično,ove viruse ne možemo izbeći.

Virusolozi ističu da su HPV vrste koje se ne zadržavaju u vazduhu ili prljavim rukama. NJih nema ni u krvi pa se ne prenose onako kako to važi za najveći broj virusa. Da bi se preneli, mora se ostvariti bliski kontakt sa inficiranom osobom. Problem je što se nakon početka infekcije virus mesecima i godinama izlučuje i to najčešće asimptomatski, podjednako i među ženama i među muškarcima. Konvencionalne metode zaštite poput prezervativa, iako štite od drugih polno prenosivih bolesti, ne sprečavaju prenos HPV. HPV su toliko mali virusi da oni jednostvno "prolaze" tu barijeru i nesmetano se prenose.

Međutim, prema rečima stručnjaka za viruse, samo devet tipova HPV obuhvata preko 90 odsto cirkulišućih virusa među ljudima. Najčešće je to seksualnim putem, ali, prenose se i drugim vrstama kontakta vezanim za sluzokožu i kožu.

Foto: Profimedia

 

 

Ovih devet humanih papiloma virusa uzrokuju nekoliko vrsta karcinoma: grlića materice, vulve, vagine, penisa, karcinoma glave i vrata. Naravno, ne mora da znači da će svako ko je nosilac virusa dobiti rak. Opasnost postoji i od nastanka kondiloma (genitalnih, polnih bradavica), za čiji je nastanak takođe zaslužan humani papiloma virus. Značajno je reći da se rizik ne odnosi samo na ženski pol, iako su karcinomi ženskog genitalnog trakta, prvenstveno grlića materice, najzastupljeniji.

Srbija je, nažalost, među neslavnim rekorderima po učestalosti karcinoma grlića materice. Svakog dana u našoj zemlji barem jedna do dve žene premine od ove bolesti.

Foto: Jutjub printskrin/Zdravo Jutro

 

 

Zato je u našoj zemlji od juna 2022. godine dvetovalentna HPV vakcina preporučena o trošku države za decu od od 9 do 19 godina, jer ovo cepivo kada se primi pre stupanja u seksualne odnose omogućava zaštitu od HPV 100 odsto.

Foto: Ministarstvo