Zbog sumnje da je ranio dečaka u lovu, juče je uhapšen D.I. iz Pirota zbog sumnje da je izvršio krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, a Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu intenzivno radi na rasvetljavanju svih okolnosti.

Kako je medijima potvrđeno u Lovačkom udruženju "Ponišavlje", lovci su toga dana imali dozvolu samo za lov na divlje svinje, ali ne i za srne na koje je lov zabranjen već više od dva meseca. Dodatni prekršaj je i to što se srneća divljač ne lovi vrstom municije sa više kuglica koja je tom prilikom upotrebljena.

- Niti je bio dozvoljen lov na srndaća, koji je zabranjen još od oktobra meseca, niti je smelo tom municijom da se puca. Ta grupa lovaca kojih je bilo sedmorica, imali su grupnu dozvolu za lov samo na divlju svinju. Eventualno je postojalo odobrenje i za predatora, ali za srnu nije postojala dozvola sigurno jer se na srnu ide u lov uz pratnji lovočuvara. To je takozvani pojedinačni lov, za to se pišu druge dozvole koje se zovu pojedinačne, a oni to nisu imali - kaže predsednik LU Ponišavlje iz Pirota Zoran Aleksić.

On navodi da se sumnja da je upravo deo kuglica iz patrona kojim je odstreljen srndać, pogodio i dečaka.

- Prema prvim informacijama dečaka je pogodilo pet kuglica iz jednog lovačkog metka. Važno je reći da to nisu pet metaka niti je pet puta pucano, već samo jednom iz puške sačmare. Jedan metak sačmare sadrži više kuglica, obično od 12 do 15, zavisno koji je kalibar, a njih pet su pogodile dete. Za divlju svinju se koristi isključivo karabinska municija, to je jedno zrno, klasičan metak za pušku. Mi sumnjamo da je hitac ispaljen iz sačmare a da je deo tih zrna zakačio i ranio dete, Ali, ništa zvanično ne možemo da tvrdimo dok se ne urade veštačenja, ne završi istraga i utvrde sve relevantne okonosti, dok ne dobijemo zvaničnu informaciju. Najvažnije je, ono što mi imamo kao informaciju, da je dete van životne opasnosti - ističe Aleksić.

On dodaje da se srneća divljač ne lovi sačmarom, odnosno municijom koja ima više kuglica, već da se u lov ide karabinom, koji koristi klasičan puščani metak sa jednim zrnom.

- Na srndaća se ne ide ovom municijom kojom je odsreljen, već karabinima. Ne znamo još uvek tačno iz kog kalibra je pucano iz sačmare. Pretpostavka je da su to veće kugle kojih ima u jednoj patron 12 do 15 komada. Ovaj čovek koji je pucao, nije smeo da puca, iz toga je proisteklo sve ovo. Oni su išli iz dva pravca, divljač je bila između njih kada je on pucao. On je video divljač, ali nije znao da li u šumi ima još nekoga. Ne znamo tačne okolnosti, ali puca se samo kada se dobro vidi, kada si siguran i kada ne ugrožavaš bezbednost drugih ljudi u lovu. To je premisa koju svi moraju da primene i poštuju - objašnjava Aleksić.

Ne voditi decu u lov

On kaže da se deca ne smeju voditi u lov, i da je ovaj slučaj opomena da se tako nešto više ne radi.

- Deca ne treba da se vode u lov, to je i preporuka i ono što propisi nalažu. Dete je bilo sa ocem koji ga je poveo u lov, krtičnog momenta je otac bio malo dalje od deteta kada je došlo do ranjavanja. Mi inače, koga zateknemo u lovu sa detetom, odstranimo iz lova i roditelja i dete. Dete ne možete da kaznite ako ga zateklene u lovu jer je maloletno. Roditelj može da se kazni, videćemo još šta će biti. Ali u slučaju ovog oca kome je ranjen sin, njemu nikakva kazna više ne treba. Ovo je opomena da se deca ne vode u lov, opomena i roditeljima i deci - dodaje Aleksić.

Osumnjičeni lovac zadržan

Lovcu D.I., koji je uhapšen zbog sumnje da je ranio dečaka u lovu, po nalogu OJT u Pirotu određeno zadržavanje do 48 sati. On će pos iteku tog roka uz kriivčnu prijavu biti priveden tužiocu.

Dečak stabilno posle operacije u Nišu

Dečak ranjen u lovu je danas iz UKC Niš prebčen na dalje lečenje u Beograd.

- Zbog specifičnosti povreda i lekara određenih specijalnosti koje UKC Niš nema, a koje su neophodne za dalje lečenje trinaestogodišnjaka iz Pirota koji je povređen u lovu, nakon ponovne celokupne dijagnostike i konzilijarnog sagledavanja timova specijalista niškog Univerzitetskog kliničkog centra, doneta je odluka da se pacijent prebaci na dalje lečenje u UKC Srbije, saopšteno je iz UKC Niš. Ranjeni dečak zadobio je pet prostrelnih rana zbog čega hitno operisan prvo u pirotskoj bolnici, nakon čega je prebačen u UKC Niš na dodatnu intervenciju. Nakon operacije u Nišu, juče je bilo saopšteno da je njegovo stanje stabilno.

- Trinaestogodišnjem pacijentu iz Pirota, nakon jučerašnjeg prijema i dijagnostike, zbog povreda grudnog koša, od strane grudnog hirurga urađena torako- drenaža. Tokom večeri, neurohirurške povrede glave, sanirane su operativno i pacijent je trenutno hospitalizovan u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju. Trenutno je svestan, komunikativan, stabilnih vitalnih parametara - saopšteno je juče iz UKC NIš.

(Blic)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".