Period dvojnog opticaja počeo je s uvođenjem evra 1. januara i traje do 14. januara. Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i evrima, a po pravilu kusur se vraćao samo u evrima, piše "Kliks.ba".

Ako i nakon subote građani budu imali kod sebe kunu, mogu da ih zamene do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. januara 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

U skladu sa Zakonom o uvođenju evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 meseci od dana uvođenja evra, odnosno od 1. januara 2023. do 31. decembra 2023, menjati gotov novac kune za gotov novac evra po fiksnom kursu konverzije (1 evro = 7.53450 kuna), piše hrvatski Indeks.

Foto: Tanjug/AP

 

U tom periodu zamena će se sprovoditi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zameniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

HNB počinje da menja gotov novac kune za gotov novac evra 1. januara 2024, bez naknade, po fiksnom kursu konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. decembra 2025. a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

- U skladu sa propisima, HNB pre 1. januara 2024. godine ne zamenjuje gotov novac kune za gotov novac evra - naglasili su iz centralne banke. 

Foto: Jutjub printskirn/Al Jazeera Balkans

 

Do sada povučeno oko 2.600 tona kovanica

- Do sada je iz opticaja povučeno oko 2.600 tona kovanica kune i građani još uvek masovno polažu i menjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sledećih nekoliko sedmica - kažu u HNB-u.

Prilično su iznenađeni brzinom povrata kovanica jer je već povučena iz opticaja polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno procenili na 5.200 tona i ukupne vrijednosti 1.1 milijardi kuna, odnosno oko 146 miliona evra.

Foto: Profimedia

 

Velika promena na bankomatima

Na snagu će ovoga vikenda stupiti i velika promena na bankomatima. Naime, završava jednomesečni period kada se gotovina mogla podizati na bankomatima svih banaka bez naknade.

Dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, omogućeno je da od 15. decembra 2022. do 15. januara 2023. svi građani, bez obzira na to čiji su klijenti, mogu podizati novac na svim bankomatima, bez plaćanja naknade.

Foto: Tanjug/AP

 

Od 15. januara 2023. trebali bi biti u funkcijisvi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja evra.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".