Dve mafijaške ekipe terete se za teška ubistva, 10 njih za trgovinu narkoticima, šest za privredni kriminal, pet za krijumčarenje ljudi, tri za visokotehnološki kriminal i dve za prostituciju.

Ovo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio državni sekretar u MUP Željko Brkić, tokom predstavljanja rada ovog ministarstva u 2022. i naglasio da je u 13.062 zaplene oduzeta 7,1 tona narkotika, a podneto je 10.070 krivičnih prijava.

- To je za 8,9 odsto više nego u 2021. godini - naglasio je Brkić i dodao da je najviše zaplenjeno marihuane 6,6 tona, zatim amfetamina 71,4 kilograma, heroina 61,1 kilogram, MDMA 50,3 kilograma, kao i 45,8 kilograma kokaina. - Otkrivene su 62 unutrašnje laboratorije za uzgoj marihuane i 129 "plantaža".

Foto: PU Sombor

 

Kada je reč o borbi protiv visokotehnološkog kriminala, kako je kazao Brkić, u okviru stalne akcije "Armagedon", koja je usmerena na suzbijanje dečje pornografije na internetu, podneta je 81 krivična prijava protiv 78 osoba zbog izvršenja 101 krivičnog dela.

- Smanjen je broj krivičnih dela protiv života i tela za 0,8 odsto, ubistva i teška ubistva za 10 odsto, razbojništva za 13,2 odsto, neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila za 4,5 odsto, teške krađe za 3,5 odsto, dok je broj krivičnih dela protiv polne slobode smanjen za 27 odsto - naveo je državni sekretar.

- Nažalost, i pored svih napora, u okviru porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ubijeno je 40 osoba, od čega 24 žene. Broj ubijenih u nasilju u porodici u odnosu na 2021. godinu manji je za osam žrtava.

Državni sekretar je istakao da su poseban izazov sa aspekta održavanja javnog reda i mira i sprečavanja terorističkog delovanja u prošloj godini bile dojave o bombama. Sve dojave o bombama, njih 3.423 - bile su lažne. Lane je sprečeno i više od 66.000 nezakonitih prelazaka državne granice, što je za 2,4 puta više u odnosu na 2021. godinu, a najveći broj je sprečen na granici sa Severnom Makedonijom, više od 46.000.

PRISLUŠKIVANJE PREDSEDNIKA

- U slučaju prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, policija je obavila svoj deo posla i sve je predato Tužilaštvu za organizovani kriminal - rekao je načelnik UKP Ninoslav Cmolić. Prvi čovek kriminalističke policije Srbije rekao je i da će, ukoliko se dođe do novih saznanja, sve biti prosleđeno tužiocima:

- Na sve zahteve koje dobijamo od Tužilaštva odgovaramo u najkraćem roku, a poslednji izveštaj predat je krajem prošle godine.

Foto: D. Milovanović

 

UBISTVO MIŠE OGNJANOVIĆA

- Slučaj ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića nije rasvetljen, još se radi, jer je reč o komplikovanom slučaju od kojeg je prošlo mnogo godina - odgovorio je načelnik

Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić na pitanja novinara o tom događaju.

- Sve što je prikupljeno do sada predato je Tužilaštvu za organizovani kriminal. Konkretne kočnice u postupku rasvetljavanja ubistva od pre četiri i po godine su nedostatak svedoka, materijalnih dokaza...

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".