D.I. je uhapšen dan nakon teškog incidenta u lovu i određeno mu je zadržavanje do 48 časova zbog sumnje da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, nakon čega je u pomenutom roku priveden u OJT Pirot na saslušanje.

-OJT u Pirotu je 10.januara nakon saslušanja osumnjičenog, podnelo Osnovnom sudu u Pirotu predlog za određivanje pritvora, ali pritvor nije određen. O razlozima odbijanja predloga detaljnije podatke možete zatražiti od suda, navela je za “Blic” rukovodilac OJT u Pitoru Marija Pešić.

U Osnovnom sudu u Pirotu, “Blicu” je potvrđeno da osumnjičenom lovcu nije određen pritvor, ali da mu je izrečena druga mera koja bi trebalo da obezbedi da ne utiče na svedoke.

- Rešenjem Osnovnog suda u Pirotu od 10.januara 2023. godine, odbijen je predlog Osnovnog javnog tužioca u Pirotu za određivanje pritvora prema osumnjičenom zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti iz čl. 288. st. 3. u vezi čl. 278. st. 5. u vezi st. 4. i 1. Krivičnog zakonika. Istim rešenjem osumnjičenom je određena mera zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, pri čemu je osumnjičenom zabranjeno prilaženje svedocima na 50 metara od njih i bliže. Osumnjičeni je upozoren da se prema njemu može odrediti teža mera ako prekrši izrečenu zabranu prilaženja, sastajanja i komuniciranja, te je određeno da će mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja osumnjičenog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode, s tim što je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je trajanje mere opravdano. Kontrolu primene mere zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja, vrši PU Pirot, istakla je portparol Osnovnog suda u Pirotu Miljana Veljković.

Foto: V. Danilov

 

Na pitanje našeg lista, koji su razlozi za odbijanje predloga da se osumnjičenom ne odredi pritvor, ona je navela da su “razlozi za donošenje navedene odluke navedeni u obrazloženju predmetnog Rešenja”, te da se tužilaštvo nije žaillo na odluku o odbijanju predloga za pritvor.

- Shodno čl. 22. Zakona o sudijama, sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje. Sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kad to zakon posebno nalaže. Odredbama čl. 6. Zakona o uređenju sudova propisano je da je, radi čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka. Zabranjen je svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku. Protiv Rešenja Osnovnog suda u Pirotu, kojim je odbijen predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu za određivanje pritvora prema osumnjičenom i određena mera zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu nije izjavilo žalbu, dodala je Veljković.

Ranjen municijom koja nije bila odobrena u toku tog lova

Kako je “Blic” pisao, dečak je pomenutog dana pošao u lov sa ocem a ranjen je u ataru sela Vlasi kod Pirota, najverovatnije hicem iz sačmare kojim je tom prilikom ubijen jedan srndać, vrsta divljači na koju lov toga dana nije bio odobren. Kako je “Blicu” potvrđeno u Lovačkom udruženju “Ponišavlje”, lovci su toga dana imali dozvolu samo za lov na divlje svinje, ali ne i na srne na koje je lov zabranjen još od oktobra a dodatni prekršaj je i to što se srneća divljač ne lovi vrstom municije sa više kuglica koja je tom prilikom upotrebljena.

Foto: D. Dozet

 

Stanje dečaka stabilno ali je još uvek na intenzivnoj nezi

Dečak star 13 godina pogođen je sa pet kuglica sačme i iz istog metka zbog čega je operisan i lečen u Pirotu, Nišu i Beogradu a prema poslednjem izveštaju, njegovo stanje je trenutno stabilno. Prostrelne rane koje je zadobio prvo su zbrinute u bolnici u Pirotu nakon čega je prebačen u UKC gde je zbog povreda grudnog koša, od strane grudnog hirurga urađena torako- drenaža, a potom su, iste večeri sanirane operativno i neurohirurške povrede glave. Zbog specifičnosti povreda i lekara određenih specijalnosti koje UKC Niš nema, a koje su neophodne za dalje lečenje, nakon ponovne celokupne dijagnostike i konzilijarnog sagledavanja timova specijalista niškog Univerzitetskog kliničkog centra, doneta je odluka da se dečak prebaci na dalje lečenje u UKC Srbije. Dečak je nakon lečenja u Kliničkom centru Srbije, 17.januara vraćen u UKC Niš uz napomenu da je “stabilnih vitalnih parametara, stabilnog nalaza na plućima kao i neurohirurškog nalaza”, te da je “svestan komunikativan i da uzima hranu i vodu”. On se još uvek nalazi na lečenju u Nišu i njegovo stanje je trenutno stabilno.

Foto: Profimedia

 

- Dete je i dalje u intenzivnoj nezi pod neprekidnim nadzorom lekara na kontinuiranom praćenju. Trenutno je potpuno stabilnih vitalnih parametara, potvrđeno je danas u UKC Niš.

Ima li još osumnjičenih za incident u lovu?

Da li se sumnja da ima još nečije odgovornosti za pomenuti incident i da li će još protiv nekog biti pokrenut postupak, u ovoj fazi predistražnog postupka nismo mogli da dobijemo odgovor u OJT Pirot.

-U ovoj fazi postupka podatke o drugim učesnicima i eventualno o drugim krivičnim delima, kao i bližim podacima o merama i radnjama koje će tužilaštvo preduzeti u daljem toku postupka, nismo u mogućnosti da vam prezentujemo, imajući u vidu da bi na taj način ugrozili, omeli ili otežali vođenje predistražnog postupka, ali u svakom slučaju budite uvereni da je OJT u Pirotu blagovremeno preduzelo sve mere i radnje iz naše nadležnosti, kao i da će javnost svakako biti obaveštena o svim relevantnim činjenicama koje će biti nesporno utvrđene, kada se za to steknu uslovi, navodi rukovodilac OJT u Pirotu Marija Pešić.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".