Nakon što se novorođenče u italijanskoj bolnici ugušilo pod majkom koja je zaspala nakon dojenja, mnogi su postavili pitanje o stanju porodilišta širom zemlje. Ovaj tragični incident dogodio se 8. januara u bolnici Sandro Pertini u Rimu.

Vlasti su pokrenule istragu, a rezultati obdukcije se očekuju u roku od 60 dana. Porođaj 30-godišnje žene trajao je 17 sati. Prema propisima bolnice, osoblje je moralo da obezbedi da se beba nakon dojenja vrati u poseban krevetac. Tužioci će ispitati da li su u ovom slučaju prekršena ova pravila, odnosno da li je bilo nemara bolničkog osoblja.

Dete je preminulo pre dolaska medicinskog osoblja Žena u obližnjem krevetu je navodno shvatila da je novorođenče u opasnosti i pozvala je pomoć, ali je dete umrlo pre dolaska medicinskog osoblja. Otac deteta je rekao da su bolničari odbili zahtev njegove iscrpljene partnerke da odnese bebu kako bi se odmorila nekoliko sati, piše The Guardian.

- Moja klijentica je rekla da se iznenada probudila i videla da nema bebe pored nje. Zatim su je odveli u drugu sobu i saopštili joj tragične vesti -, rekao je Alesandro Piombi, majčin advokat.

Problem nedostatka osoblja u bolnicama Kada je vest o ovoj tragediji došla u javnost, javile su se mnoge majke koje su prošle kroz sličnu situaciju u italijanskim bolnicama.

- Ovo je moglo da se desi svakom od nas. Posle 15 sati porođaja i hitnog carskog reza, zaspala sam iscrpljena sa ćerkom Đulijom na grudima. Probudila sam se vrišteći jer više nije bila pored mene, mislila sam da je pala na pod. Srećom, to nije bio slučaj, moja majka ju je odvela u krevetac -, napisala je jedna žena na društvenim mrežama.

Sindikati kažu da se to dogodilo zbog nedostatka kadrova. Đovani Leoni, potpredsednik Italijanskog medicinskog udruženja, rekao je u decembru da svim bolničkim odeljenjima nedostaje medicinskih radnika, posebno nakon što je pandemija izazvala egzodus iz profesije.

Lokalna zdravstvena uprava nadležna za bolnicu Sandro Pertini odbacila je navode o neadekvatnoj postporođajnoj nezi i rekla da odeljenje nema dovoljno osoblja.

(The Guardian)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".