"Koliko vam je manji bakšiš od uvođenja evra?", glasilo je pitanje na Fejsbuk stranici "Konobarski život", na kojoj se virtuelno okupljaju konobari iz regiona i komentarišu promene u ugostiteljstvu. Ovoga puta, neki su podelili svoja iskustva koja doživljavaju tokom smene u kafićima i restoranima, te su se požalili na nekoliko stvari otkako je u Hrvatskoj uveden evro.

- Znači, prvi dan rada sa evrima, dobila sam 4 centa u celoj smeni - otkrila je Jozefina, a konobarica Snežana je dodala: - Nemam ni za kafu.

Linda se požalila: - Ostavi mi 25 centi i misli da je baja - dok su drugi došli do glavnog problema, a to su kartice.

Foto: Profimedia

 

"Problem su kartice jer niko ne diže evre pa karticama plaćaju", "Je*eni 21. vek, ne može da ostavi bakšu sa karticom, to nema nigde", požalili su se neki konobari.

Jedan Slovenac objasnio je kako je to u početku bilo kod njih:

- Nije toliko problem u evru, i kod nas u Sloveniji u početku je bilo slabije, pa su kasnije ostavljali više. Problem je sad u karticama, sve više se plaća karticom i sve manje se ostavlja, jer sad nema kusura i narod ne nosi više sitno sa sobom."

Drugi konobari su ipak priznali da nikada nisu imali veći bakšiš.

FOTO: Jutjub/Printskrin

 

"Veći je, barem za 20 posto", "Puno veće, bake umesto 5 kuna ostave 5 evra", "Nikad bolji bakšiš, ne stigne se prebrojati posle smene, živeo evro najjači novac na svetu", nizali su se pozitivni komentari na pomen evra.

Osim pozitivnih i negativnih komentara na račun evra i kartičnog plaćanja u kafićima i restoranima, jedan konobar se našalio na račun onih "škrtijih" gostiju.

- Uzima neki dan gost (u restoranu) sav kusur i pita me: Kako ste se navikli na ove evre, kako ide? Velim ja njemu, a čujte, ko je bio gospodin s kunama, taj je i sa evrima - napisao je konobar Andrija.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".