Ovaj deo godine je najnezgodnije godišnje doba za vožnju, vreme kada se lakše događaju saobraćajne nesreće, ali i kvarovi su češći.

Zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju, potrebno je da imate ove stvari sa sobom koje će vas spasiti ako se dogodi nešto neočekivano.

Baterijska lampa bi mogla da bude od pomoći ukoliko vas auto izneveri tokom noći na neosvetljenim mestima. Osim što možete da je koristite da osvetlite šta želite, možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć.

Foto: Tanjug/AP

 

Pesak ili so vam može pomoći ukoliko se zaglavite u snegu. Potrebno je da je samo prospete ispred i iza točkova i to će značajno poboljšati prijanjanje guma.

Lopata vam može pomoći kada vam smetovi bukvalno "zatrpaju" auto, takođe, može biti od pomoći i kada se auto zaglavi. To ne mora biti baštenska lopata, danas na tržištu postoje sklopive lopate koje mogu da stanu čak i u manji ranac.

Kablovi za pokretanje mogu biti od velike pomoći kada se isprazni akumulator. Zima i niske temperature su veliki neprijatelji akumulatora i najčešće kvarovi na istom isplivaju baš u ovom periodu.

Foto:Jutjub printskrin/Auto Gear

 

Ćebe ili pokrivač vam mogu pomoći da se sakrijete od hladnoće ako vas automobil izneveri, a pomoć nije u blizini. Na ovaj način ćete ostati na toplom ukoliko čekate pomoć. Takođe je pogodno da ga postavite ispod automobila ukoliko je to potrebno.

Osnovni alat nije koristan samo tokom zime, već tokom čitave godine. Sa sobom je potrebno da ga imate ukoliko je potrebno sanirati neki lakši kvar.

Lanci za sneg su zakonski obavezni ukoliko putujete van grada, a čak iako imate nove zimske gume, može doći do situacije kada to jednostavno nije dovoljno.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".