Ukoliko vam se dogodi ovaj peh, potrebno je da budete spremni da odreagujete, ali i da budete smireni.

Ovi saveti će vam pomoći da vaš auto zaustavite bezbedno.

Potrebno je da zaboravite "gas", odnosno da nikako ne ubrzavate vozilo. Kako bi alarmirali druge u saobraćaju, potrebno je da upalite sva četiri pokazivača pravca.

Kočnica je, iako "otkazala", i dalje u funkciji, međutim potrebna je znatno veća sila da je aktivirate. Tako da je bitno da je pritiskate što brže i što jače.

Foto: Jutjub printskrin/BALKAN TRUCKS

 

Spuštajte stepen prenosa sve niže i postepeno ka prvoj brzini, ali nemojte da "ugušite" auto, odnosno, nije poželjno da se automobil tada i ugasi.

Ručna kočnica će ostati u funkciji, tako da je potrebno da je polako, ujednačeno podižete i aktivirate.

Ukoliko postoji zaštitna ograda, možete da se pribijete uz nju i ona će vam usporiti kretanje, ali ovaj manevar se mora pažljivo izvesti.

Foto: N. Skenderija

 

Ukoliko pored puta postoji mekana podloga, zemlja, trava, šipražje, možete nju iskoristiti da se se zaustavite. Međutim, ovaj način je jako opasan i ovaj poduhvat uz veliku brzinu može biti koban. Tako se preporučuje da prvo spustite brzinu do 15 kilometara na čas, a zatim skrenete polako sa puta.

Po uspešnom zaustavljanju jako je bitno da auto ne pokrenete već da što pre pozovete šlep-službu i da kvar sanirate pre nove vožnje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".